➤ SPANIEN VS KATALONIEN Den 1 oktober går invånarna i den spanska provinsen Katalonien till valurnorna för att rösta om självständighet från Spanien. Den spanska centralregeringen har dömt ut folkomröstningen som olaglig enligt grundlagen och har på olika sätt försökt stoppa den, men hittills utan att lyckas.

Inför farhågorna att folkomröstningen blir av och att utfallet i så fall kan bli ett tydligt ja till katalansk självständighet, försöker den spanska regeringen nu att vända opinionen med skrämseltaktik. I ett utspel häromdagen sade Spaniens finansminister Luis de Guindos att självständighet skulle innebära ekonomisk depression och massarbetslöshet för katalanerna.

I det dystopiska scenario som de Guindos målade upp skulle ekonomin i Katalonien rasa med 30 procent och arbetslösheten fördubblas vid ett eventuellt utropande av självständighet. Kritiker menar dock att det helt saknas fog för sådana dystra prognoser, och att det enda som skulle kunna få dem att slå in är om Spanien aktivt skulle straffa Katalonien med ekonomiska sanktioner.

Folkomröstningen den 1 oktober är inte den första som hålls i frågan. Så sent som 2014 drev Kataloniens förre president Artur Mas igenom en folkomröstning i självständighetsfrågan. 80 procent röstade då ja till att lämna Spanien. Resultatet blev dock inte katalansk självständighet utan i stället att Mas tvingades avgå och ställdes inför spansk domstol där han dömdes till ämbetsförbud.