På måndagsmorgonen tvingades resenärer i huvudstadens kollektivtrafik att mitt under coronasmittans framfart trängas utöver det vanliga eftersom Storstockholms Lokaltrafik (SL) dragit ned på antalet avgångar.

LÄS ÄVEN: Hälften av de som intensivvårdas för corona är under 65 år

Det är främst busstrafiken som är drabbad och enligt SL beror de minskade avgångarna på att man har ett bortfall i personalen med 20 procent. Men även lokalbanor och pendelbåtar har fått reducerad trafik till lördagstabell, rapporterar Aftonbladet.

En resenär som arbetar som undersköterska vid ett äldreboende berättar för Aftonbladet att avgångar endast skedde en gång per timme och att hennes buss var överfull.

– Det var totalpackat, jag har aldrig varit med om att det varit så packat i rusningstrafik. Jag har inte ett sånt jobb där man kan jobba hemma, jag har inget körkort och inget val, berättar undersköterskan.

Resenär: ”10 centimeter från varandras munnar”

Ytterligare en resenär berättar för Aftonbladet om de inställda avgångarna. Hon riktar samtidigt kritik mot SL som går tvärtemot vad statsminister Stefan Löfven på söndagskvällen uppmanade invånarna till – att distansera sig från andra.

– Vi stod med 10 centimeter mellan varandras läppar och munnar. Det borde vara kriminellt att utsätta folk för den här risken, det är tvärtemot vad alla experter ger för råd, säger resenären.

Enligt SL:s presskommunikatör Claes Keisu ska SL se över trafiken men hänvisar till att entreprenörerna som kör turerna anpassar till de förutsättningar som finns. Vidare framgår det att trafiken i tunnelbana och pendeltåg går som vanligt med undantag av några inställda avgångar.

Folk ignorerar viruset

I sociala medier har det under helgen uppmärksammats hur många tar lätt på coronasmittans framfart och fortsätter att roa sig med andra i grupper.

https://twitter.com/BjorklundVictor/status/1241753923217698816

LÄS ÄVEN: BILDEXTRA: Sahlgrenska förbereder sig för anstormning av coronasjuka – med kravallstaket och vakter