På måndagseftermiddagen rapporterade nyhetsbyrån Reuters att Slovakiens premiärminister varnar för att flera Nato- och EU-länder överväger att skicka trupper till kriget mellan Ukraina och Ryssland.

Slovakiens socialdemokratiske premiärminister Robert Fico har flera gånger uppmärksammats i media för sin Rysslandsvänliga hållning men även hans påståenden att Ukraina idag är helt kontrollerat av USA.

LÄS ÄVEN: Slovakiens premiärminister: ”Ukraina är helt kontrollerat av USA”

Nu varnar den slovakiske premiärministern för att ledare i Europa vill trappa upp konflikten mellan Ryssland och Ukraina ytterligare. Frankrikes president Emmanuel Macron har hastigt bjudit in 20 europeiska ledare till ett möte i Paris för att diskutera kriget.

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att mötet ska behandla vad man menar är en eskalering av rysk aggression i Ukraina under de senaste veckorna.

Robert Fico säger sig ha tagit del av anteckningar inför ett mötet med de europeiska ledarna och det ska röra sig om att skicka soldater till Ukraina. Fico uppger att det handlar om flera Nato- och EU-länder som vill ta steget – men han kan inte gå in på några fler detaljer.

– Jag kan inte säga i vilket syfte eller vad de ska göra där, säger Fico enligt Reuters.

LÄS ÄVEN: Brittisk arméchef vill förbereda landet på nytt världskrig

På Facebook utvecklar Fico sina tankar inför mötet med övriga europeiska ledare. Den slovakiske premiärministern skriver att väst-ländernas nuvarande strategi inte fungerar och endast kommer förlänga krig och dödande – men även leda till kraftig upptrappning i konflikten.

Faksimil Facebook

Stoltenberg öppnar för F16-attacker i Ryssland

I slutet av förra veckan medverkade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i en intervju med Radio Free Europe. Utan att säga det rakt ut nuddade Stoltenberg vid en utveckling där Ukraina kan komma att attackera mål inne i Ryssland.

Det skulle i sådant fall ske med hjälp av stridsflygplanet F-16 som flera Nato-länder skänker till Ukraina.

– Vi måste komma ihåg vad det här är. Det är ett ryskt aggressionskrig mot Ukraina, ett påtagligt brott mot folkrätten. Och enligt folkrätten har Ukraina rätten till självförsvar. Det inkluderar även att slå ut legitima militära mål, ryska militära mål, utanför Ukraina, sa Stoltenberg enligt Kyiv Post.

På lördagen och tvåårsdagen av Ukraina-kriget höll Stoltenberg ett tal i vilket han även framförde att Ukraina ska bli en del av militäralliansen Nato.

– Ukraina kommer att ansluta sig till Nato. Det är inte en fråga om, utan en fråga om när, sa Stoltenberg i talet.

LÄS ÄVEN: Ryska hotet: ”Tredje världskriget om Ukraina går med i Nato”

Putin: F-16 kommer att brinna

I en frågestund vid Sankt Petersburg Economic Forum i juni förra året framförde Putin att de stridsvagnar som Nato- och EU-länder skickar till Ukraina brinner på slagfältet. Enligt den ryske presidenten är det även vad som kommer hända om man börjar skicka F16-flyg.

LÄS ÄVEN: Ukraina – det ständiga kriget?