På torsdagen chockades ett gift par när deras bil träffades av stenar kastade från en gångbro över Munkebovej på Fyn. Gärningspersonerna var två småflickor och en bit från dem stod barnens mammor utan att ingripa. Det skriver Den Korte Avis.

Föraren lyckades behålla kontrollen över bilen, bromsade in och stannade vid sidan av vägen. Paret kunde därifrån se två tjejer springa från gångbron. De följde efter flickorna och konfronterade mammorna med barnens agerande.

Svaret blev dock inte det förväntade. Mammorna som nästan bara talade arabiska och mycket lite danska ansåg att det hela bara hade handlat om en oskyldig lek som flickorna ägnat sig åt.

Paret kontaktade då polisen för att få en tolk på plats och kunna få de uppgifter som behövdes för det försäkringsärende man måste lämna in efter skadorna på bilen. Polisen var dock inte heller särskilt behjälplig – efter ett kortare samtal med kvinnorna tilläts de lämna platsen.

Paret som på det här sättet i torsdags fick sin bil vandaliserad och utsattes för livsfara är kritiska till att polisen inte följt upp saken. Frågan ställs nu också varifrån de små flickorna som är i sjuårsåldern har fått inspirationen till att kasta sten på bilar från gångbroar.

Så sent som i onsdags blev en kvinna allvarligt skadad när hon utsattes för stenkastning i danska Flensburg. Flera liknande stenkastningsincidenter har inträffat på senare tid och i samtliga fall där gärningspersonerna har kunnat identifieras eller gripas har det enligt dansk polis rört sig som personer med utländsk bakgrund.

Den danska polisen menar också att stenkastningen många gånger är att rubricera som mordförsök. Stenar så tunga som 50 kg har vräkt ned från gångbroar mot bilar och betydligt mindre stenar än så är livsfarliga om de träffar vindrutan på en bil som kör i 100 km/tim på en motorväg.

Även i Sverige är stenkastning mot bilar från bland annat gångbroar ett stort problem. Svenska medier och svensk polis är i motsats till sina danska motsvarigheter mer obenägna att lämna ut uppgifter om gärningspersonernas bakgrund.