Den man som på onsdagen greps och anhölls, misstänkt för delaktighet i stölden av kulturarvsföremål från Strängnäs domkyrka i juli, häktades på fredagen vid Eskilstuna tingsrätt.

Det rör sig om en 21-årig man bosatt i Åkersberga norr om Stockholm med ett svenskklingande namn och småkriminell bakgrund. Mannen är tidigare dömd för mindre narkotikabrott och brott mot knivlagen.

LÄS MER: En person gripen för stöld av svenskt kulturarv i Strängnäs domkyrka

Beslutet om häktning togs bakom lyckta dörrar och grundar sig på att mannen är på sannolika skäl – den högra misstankegraden – misstänkt för brottet och att det föreligger risk för såväl att han flyr som att han försökr undanröja bevis. 21-årigen åläggs också särskilda restriktioner. Åtal måste väckas senast den 28 september

LÄS MER: Domkyrkan i Strängnäs rånad – bytet Karl IX:s och Kristina den äldres begravningsregalier från 1611

Polis och åklagare uppger inte om man tror att mannen och den kumpan man ännu inte lyckats identifiera och gripa har agerat på eget initiativ eller om det varit fråga om någon form av beställningsjobb. Föremålen som stals, riksregalier från 1600-talet som tillhört bland annat kung Karl IX, är oersättliga och en omistlig del av Sveriges kulturarvsskatt.