Småkriminell 21-åring häktad för domkyrkokuppen i Strängnäs

Delningar

Den man som på onsdagen greps och anhölls, misstänkt för delaktighet i stölden av kulturarvsföremål från Strängnäs domkyrka i juli, häktades på fredagen vid Eskilstuna tingsrätt.

Det rör sig om en 21-årig man bosatt i Åkersberga norr om Stockholm med ett svenskklingande namn och småkriminell bakgrund. Mannen är tidigare dömd för mindre narkotikabrott och brott mot knivlagen.

LÄS MER: En person gripen för stöld av svenskt kulturarv i Strängnäs domkyrka

Beslutet om häktning togs bakom lyckta dörrar och grundar sig på att mannen är på sannolika skäl – den högra misstankegraden – misstänkt för brottet och att det föreligger risk för såväl att han flyr som att han försökr undanröja bevis. 21-årigen åläggs också särskilda restriktioner. Åtal måste väckas senast den 28 september

LÄS MER: Domkyrkan i Strängnäs rånad – bytet Karl IX:s och Kristina den äldres begravningsregalier från 1611

Polis och åklagare uppger inte om man tror att mannen och den kumpan man ännu inte lyckats identifiera och gripa har agerat på eget initiativ eller om det varit fråga om någon form av beställningsjobb. Föremålen som stals, riksregalier från 1600-talet som tillhört bland annat kung Karl IX, är oersättliga och en omistlig del av Sveriges kulturarvsskatt.

Delningar

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.

102 KOMMENTARER

 1. Hmm Svensk..då får jag ta på mig dumstruten var helt övertygad att detta var ett zigenarjobb.
  I och för sig så har många Svenska zigenare Svenskklingande namn så jag väntar lite med struten.

 2. Härligt att Åberga levererar igen, är det inte drogförsäljning så är det överfall och våldtäkter mmmmm man riktigt myser nu när hösten närmar sig.

 3. Så en småkriminell knarkarunge kan knalla rakt in och sno ovärderliga föremål och gå lugnt därifrån . .

  Men jag antar att det är okej eftersom Sverige , kulturen och folket ska bytas ut inom 1-2 generationer och islam ska ta över allting !?

 4. Vet inte vad ni andra tycker, men nu när vi inte har någon regering så görs det lika lite i invandringsfrågor som när vi har en regering, däremot så kommer det inga idiotgrejer som bidrag för elcyklar och dylikt, så fan vet om det inte är bättre utan någon regering.
  I varje fall så länge tills det är en handlingskraftig sverigevänliga SD-regering.

 5. Lite OT avdelning brott : ”Flygplans Elin” som vägrade att sätta sig i ett flygplan I somras är misstänkt för brott enligt åklagare. Åtal väntar

 6. Visst har vi våra egna kriminella vilket borde räcka till. Men de drunknar i floden av de importerade pensionsräddarna med en helt ny flora av grov kriminalitet som varken lagar, polis, övrigt rättsväsende eller fängelsekapacitet mäktar med.
  Utvisning av alla kriminella utan svensk medborgarskap borde vara hugget i sten i en rättsstat värd namnet.

 7. Svensk polis dalta sönder dom kriminella. Det bästa sätter att förhöra ett kriminell elment, det är när den kriminella så smak m/90 känga emot skallbenet

 8. Jag misstänker att denne man inte har tillräcklig skolutbildning avseende historia och riksregalier för att vara hjärnan bakom brottet. Med all säkerhet ett beställningsjobb. Rik samlare?

 9. När ska det naiva Sverige fatta att man inte kan duka upp med guld och glitter hur som helst längre. Samhället är förstört och kriminella kan härja fritt. När Samnytt skrev om detta första gången sa jag att det förmodligen var de lokala pundarna som snott grejerna. Annars hade polisen aldrig fixat ärendet.

 10. Det här får mig att tänka på Hiv mannen som Hasse Aro sa hade ett ”otroligt svenskt namn”
  Varför väljer avpixlat förlåt samhällsnytt att skydda en ”svensk” småkriminell? Det är ju inte en falukorv som han stulit så det borde finnas ett allmänintresse av att få veta mer.

 11. Nu har Sverige utvecklat sitt u-landsbeteende! Klanröstning är utbredd, all brottslighet som nu är vardagsmat, korruption inom politik, media och vissa delar av näringslivet, valfusket är utbrett och det är förvånande att ingen reagerat tidigare på den Hedenhös-sammanräkning och rapportering som föregår i alla små/stora vallokaler! Dessutom ser man till att stora delar av vårt kulturarv kan bortföras på enkelt vis! OCH politiken önskar endast att vara GODA och förstående!

   • Det skrämmande är att folk inte förstår det. De förlitar sig på politiker som bara ser till sin egen karriär och vill verka goda. Det är fint att stå och gråta på scen som Romson. Sen när de upptäcker att politikerna inte brydde sig ett skvatt om ens pension då är det försent. Ett förlorat liv p.g.a. godtrogenhet.

    • Vad gäller Romsons tårar så hade ju hon precis fått veta att hon inte kommer att vara språkrör mer. Tårarna hade med hennes eget öde att göra. Hon var i personlig känslomässig skick.

 12. Eftersom ”etablissemanget” säger att vi INTE har någon kultur, så kan man per definition inte stjäla en kulturskatt.

  Således skall gärningspersonen omgående friges samt erhålla skadestånd.

  *kan innehålla spår av ironi

 13. Återfallsförbrytare som tillåts begå brott efter brott. Helt OK dock. Svenskarna har VALT att leva i ett laglöst land!

 14. Watson: Den som åkte fast lär vara småkriminell. Tror du att de är korv och koppartjuvar som fick en ljus idè?

  Sherlock: Dearest dear Watsson, yes i misstänker that.

 15. Om det inte är ett beställningsjobb så är tjuven korkad t om för att vara tjuv. Komma till sin hälare med riksregalier …..?

 16. Hett tips. Beställaren av detta brott är ingen mindre än allas vår Antje Jackelen!
  Hon ville ju bara slå ett slag för den nya kristna kyrkan som har koranen som alternativ till bibeln.

  • det finns inget som heter svensk kultur, kristna eller ens svenskar. Sverige finns inte, 18 % av folket finns inte, bara vår kära landsfader och hans visa ord som finns.
   Han ska lyda folkets vilja och bilda regering på 2 ynkliga mandat övertag.
   Sorglig människa, sorglig framtid.

 17. Om jag skriver en bokstav fel kommer moderator och agerar.
  Men annonsera ren porr – Ginger Pisani – fungerar tydligen väl.

 18. Svenskklingande namn..
  Ok, jag är skyldig Samnytt 1000:- i donationer då!
  (jag kommer dela upp det i 100 kr donationer utspritt över tid, för att förbli anonym :)-

LÄMNA ETT SVAR