Regeringens planer på att införa en så kallad miljonärsskatt och ett tak på ISK har väckt starka reaktioner. En namninsamling där man protesterar mot förslagen har samlat mer än 33 000 underskrifter.

Om ”miljonärsskatten” ges inga specifika detaljer förutom att bostäder undantas. Om exempelvis tjänstepensioner ska ingå är oklart. Finansminister Magdalena Andersson (S) har uppgett att hon tycker att de med pengar ”ska bidra lite mer”, något arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv förkastar.

ISK-taket avslöjades genom en beställd rapport från S till Riksdagens utredningstjänst. I denna har man inom partiets arbetsgrupp diskuterat nivåer på ett maxtak för ISK-sparande på 100 000 och 200 000 kronor. Då planerna blev kända har Andersson sedermera sagt att taket kan höjas till omkring tre miljoner.

Oroväckande signaler

Då arbetsgruppen leds av finansministern och flera andra tunga socialdemokrater så är signalen som sänds ut från det största regeringspartiet både oroväckande och värd att ta på allvar, menar Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, som tagit initiativ till namninsamlingen.

”Sparande bör inte straffas, utan tvärtom uppmuntras”, skriver Bratt och uppmanar dem som anser att förslagen är fel att skriva under namninsamlingen som sedan ska lämnas över till finansministern.