Nasa har med sin rover Perseverance på Mars skrivit historia ännu en gång då man omvandlat koldioxid i planetens atmosfär till syre. Detta hoppas man bland annat ska kunna användas till astronauter för att andas.

– Det här är kritiskt första steg när det gäller att konvertera koldioxid till syre på Mars, säger Jim Reuter vid USA:s rymdstyrelse enligt ett pressmeddelande som Svenska Dagbladet uppmärksammar.

Syre finns i Mars atmosfär men utgör bara 0,1 procent mot jordens 21 procent. Till största del består Mars atmosfär av koldioxid, 96 procent.

Experimentet utfördes i den 17 kilo tunga bilbatteriliknande Moxie, Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment, som kan producera tio gram syrgasmolekyler i timmen. Detta görs genom att med hjälp av elektricitet dela koldioxidmolekyler som består av en kolatom och två syreatomer. På Nasa jämför man tekniken med hur ett träd skapar syre.

LÄS ÄVEN: Perseverance genomförde sin första körning på Mars

Mängden man kan skapa räcker inte till något, men meningen var att prova om principen fungerar. För att kunna fylla en funktion i framtida expeditioner bedömer man att en hundra gånger så stor Moxie måste skickas till Mars. Utöver syre för att andas krävs det även till raketers drivmedel för att kunna lyfta från planeten.