SocialdemokraternasTrollfabrik

Sveavägen 68 – härifrån misstänks Ayan Jamil (infälld) ha styrt Socialdemokraternas trollfabrik. Faksimil Facebook

Inrikes

Socialdemokraterna har ingen förklaring till användningen av trollkonton

Publicerad 1/18/2018
Annons

Igår rapporterade Samhällsnytt om att en misstänkt trollfabrik kan ha avslöjats på Twitter genom att Socialdemokraternas tjänsteman Ayan Jamil använde sig av två trollkonton för att sprida en insinuant bild riktad mot SD. I en telefonintervju med Socialdemokraternas vägrade pressekreterare Jonatan Hermansson att svara på frågor och ville varken bekräfta eller dementera trollfabrikens existens. Istället blev vi hänvisade till mejl.

Dock inte heller där fick Samhällsnytt något svar. Under dagen försökte vi återigen att komma i kontakt med tjänstemannen Ayan Jamil, som dock inte svarar varken på sin arbetstelefon eller sitt privata nummer. Sedan igår är Jamil inte längre aktiv på Twitter heller.

Under dagen ringde vi upp alla pressekreterare och kommunikationschefer på Socialdemokraternas partikansli på Sveavägen 68. I några fall var telefonerna avstängda för inkommande samtal, men i de flesta fallen svarade ingen. Vi fick prata med endast två personer som är ansvariga för kommunikation med press på kansliet. En av dem var Socialdemokraternas presschef Håkan Gestrin – tidigare medarbetare på tidningen Expo. När Samhällsnytt presenterar sig och vi förklarar vårt ärende blir han märkbart irriterad och säger följande:

– Jag har en kort kommentar till det: 1. Vi har ingen trollfabrik. 2. Ayan Jamil svarade på Twitter direkt efteråt.

Gestrin syftar på Jamils svar på Twitter som går ut på att han råkade hitta bilden av en slump genom att följa hashtaggarna #svpol och #pldebatt. Igår granskade Samhällsnytt påståendet och kom fram till att förklaringen inte håller eftersom tweetar från de två trollkontona hade sorterats bort av Twitter automatiskt och därmed inte visades i flödet om man klickar på hashtaggar. Men när vi försöker att ställa en följdfråga om detta till Gestrin, avbryter han oss och säger med eftertryck:

– Du får ha en bra dag, Egor Putilov! Hej då! och lägger på luren.

LÄS MER: Misstänkt trollfabrik hos Socialdemokraterna avslöjad

Samhällsnytt har varit i kontakt även med en annan medarbetare på pressavdelningen, pressekreteraren Viktoria Hjulström, som svarade exakt samma sak på vår fråga. Detta tyder på att pressavdelningen haft ett krismöte med anledning av avslöjandet igår och kommit fram till gemensamma talespunkter:

– Jag har en kort kommentar till det och det är att Socialdemokraterna har ingen trollfabrik och Ayan svarade på Twitter igår.

Problemet är att hans svar inte riktigt håller. Har du läst vår artikel om det?

– Jag har ingen annan kommentar tyvärr.

Innebär detta att Socialdemokraterna ställer sig bakom Ayan Jamil?

– Jag har ingen kommentar utöver den kommentaren.

Kommer det blir några konsekvenser för Jamil?

– Jag har ingen kommentar, förutom att han svarade på Twitter.

Men det finns frågetecken kring hans svar?

– Jag har ingen annan kommentar. Du får ha en bra dag. Hej då!

Skulle jag kunna prata med Jamil själv?

– Jag har ingen kommentar till det, och nu lägger jag på luren! säger hon slutligen och avbryter samtalet.

Samhällsnytt kommer att fortsätta bevaka skandalen som potentiellt kan bli en av de största i partiets moderna historia och få svar på våra frågor. Vi noterar samtidigt att i skrivande stund endast Samhällsnytt, Nyheter Idag och Fria Tider rapporterat om detta.

Egor Putilov
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
772Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons