Socialdemokraterna med statsminister Stefan Löfven i spetsen gör ett lyft i en ny opinionsmätning. Partiet passerar SD och återtar positionen som landets största parti.

På måndagen publicerade Dagens Nyheter en ny undersökning från Ipsos där 1 566 röstberättigade väljare mellan 10-22 mars svarade på frågan vilket parti de skulle rösta på till riksdagen om det vore val idag.

Socialdemokraterna gör ett lyft från föregående månads resultat på 22 procent och landar nu på 25 procent. En anledning till S framfart uppges vara hanteringen av coronaviruset (COVID-19).

Statstelevisionen övertalade bland annat Löfven, som initialt sagt nej till medverkan, att hålla ett tal till nationen på bästa sändningstid som sågs av över tre miljoner svenskar.

Regerande partier brukar gynnas i kris

Enligt Nicklas Källebring som är opinionsanalytiker hos Ipsos ska en enstaka mätning tolkas med försiktighet. Vidare poängterar Källebring att regerande partier brukar gynnas i kriser i de fall de inte gör bort sig fullständigt.

– Det har skett en total perspektivförskjutning i politiken. Nu handlar hela dagordningen om smittskydd, sjukvård, ekonomi och jobb. Sådant som lag och ordning och invandring är förstås fortsatt viktiga men uppfattas troligen vara av underordnad betydelse i nuläget, säger Källebring till DN.

SD backar

Samtidigt som Socialdemokraterna vinner terräng har Sverigedemokraterna tappat från 23 till 22 procent. Därmed är S återigen Sveriges största parti. När det gäller de mindre partierna visar mätningen att både Liberalerna och Miljöpartiet klarar riksdagsspärren.

Mätningen

Nedan följer resultatet och inom parentes syns föregående månads resultat.

Vänsterpartiet: 12 (11)
Miljöpartiet: 4 (5)
Socialdemokraterna: 25 (22)
Centerpartiet: 7 (8)
Liberalerna: 5 (4)
Sverigedemokraterna: 22 (23)
Moderaterna: 19 (18)
Kristdemokraterna: 6 (8)