mette-fredriksen_rasmus_paludan

Socialdemokraternas Mette Fredriksen trolig ny statsminister. Osäkert om Rasmus Paludan och Stram kurs tar sig in folketinget.

Utrikes

Socialdemokraterna störst, Dansk folkeparti backar kraftigt och Stram kurs klarade inte spärren

Publicerad 6/6/2019
Annons

Preliminära siffror vid midnatt när en del av rösterna räknats är att den borgerliga regeringen med statsminister Lars Løkke Rasmussen i spetsen får avgå till förmån för en S-ledd regering under Mette Fredriksen. Danmarksvänliga Dansk Folkparti förlorar hälften av sina mandat i Folketinget och hårdare profilerat invandringskritiska Stram kurs klarade inte 2- procentspärren.

En förutsättning för maktskifte är att Socialdemokraterna får med sig Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti och Enhedslistan i en koalitionsregering. De flesta räknar dock med det och Lars Løkke Rasmussen meddelande när de preliminära siffrorna inkom att han erkänner sig besegrad.

Regeringsförhandlingar väntas dock pågå i minst ett par veckor innan en ny regering presenteras. En stor stötesten kan bli invandringspolitiken. I motsats till Sverige har de danska socialdemokraterna stramat åt rejält, något som bedömare tror är huvudskälet till att Dansk folkeparti backar dramatiskt.

De tre mindre partierna som S behöver få med sig i regeringsbildningen har dock inte svängt utan gått till val på en mer expansiv invandringspolitik av svensk modell. Några som däremot gått till val på en kraftig åtstramning av migrationspolitiken är Stram kurs men också Nye borgerlige.

Stram kurs hamnade strax under de två procent som krävs för att komma in i Folketinget medan Nye borgerlige hamnade strax över och får fyra mandat. Nye borgerlige kräver totalstopp för asylinvandringen. Det gör även Stram kurs men går i sin politik ett steg längre och vill se en omfattande repatriering av framför allt muslimska migranter som man menar varken kan eller vill integreras i det danska samhället.

Vissa bedömare menar att den senaste tidens uppskruvade klimatdebatt med inslag av domedagsprofetior också har inverkat på att opinionen förflyttat sig från höger till vänster. Lars Løkke Rasmussens borgerligt liberala Venstre ser dock ut att gå framåt. Det som omöjliggör fortsatt borgerligt styre är framför allt att Dansk folkeparti imploderat.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons