I årets första maj-tal lanserade S-ledaren Magdalena Andersson en ny giv om hur man får bukt med den skenande gängkriminaliteten bland barn och unga i de invandrardominerade så kallade socioekonomiskt utsatta förortsområdena. Ytterligare 700 miljoner av skattebetalarnas pengar lovades bort till sommarlovsaktiviteter för den här gruppen.

De röda fanorna vajade för vinden när Socialdemokraternas ordförande gläntade på förlåten till sin skuggbudget inför våren. Många hål i välfärden finns att täppa till men Magdalena Andersson valde att fokusera på de invandrarbarn och -ungdomar som står med ena foten i den organiserade gängkriminaliteten i färd med att kliva in också med den andra.

– Vi kan inte låta den här sommaren bli en rekryteringsfest för de kriminella gängen, förklarade Andersson på en pressträff inför talet som i år hölls i Jönköping.

Gav bilden av hungerkatastrof i förorterna

Socialdemokraternas nya teori är också att det är hungern som driver de minderåriga invandrarna i famnen på de kriminella gängen. Därför är det ett krav att lunch ingår i alla sommarlovsaktiviteter. Med mat i magen kan de säga ifrån när gängen försöker rekrytera dem.

– Varje barn som tvingas växa upp i fattigdom utan möjlighet till näringsriktig mat är ett misslyckande för hela vårt samhälle, slog S-ledaren fast och målade upp en bild av situationen i förorterna som förde tankarna till en hungerkatastrof.

Skulden för svälten lade Andersson på den nuvarande statsministern.

– För varje dag som Kristersson är statsminister blir barnen hungrigare, dundrade hon upprört.

Danskurser och skogsvandringar

Det S-ledaren sade sig se framför sig i aktiviteter som ska hålla barnen och ungdomarna borta från gängen är danskurser, lässtunder på biblioteken och skogsvandringar med scouterna.

Inte bara svälten i förorterna utan skulden för alla problem som Sverige brottas med tillskrev Magdalena Andersson den nuvarande regeringen, som styrt landet i några månader. Ansvaret för de föregående åtta år då Socialdemokraterna regerade togs inte upp.