Efter att ha gått framåt under pandemin börjar det nu svänga nedåt igen för statsminister Stefan Löfven och Socialdemokraterna. I Demoskops senaste mätning som presenteras på fredagen tappar partiet en dryg procentenhet. Under spärren får Miljöpartiet ännu en gång sällskap av Liberalerna.

Trots nedgången är Socialdemokraterna med 27,3 procent ändå största parti med god marginal till tvåan Moderaterna på 21,6 procent och trean Sverigedemokraterna på 20,5.

– Vi börjar röra oss tillbaka till läget före corona, men det går lite långsammare än vi hade trott, säger Peter Santesson, Demoskops opinionschef, till Aftonbladet.

Enligt Santesson börjar frågor som migration och lag och ordning åter igen komma upp på dagordningen efter att pandemin dominerat den senaste tiden.

S försvagas i väljargruppen män och övre medelåldern, vilket är SD:s nyckelgrupp.

En utmaning för Miljöpartiet

Hos Miljöpartiet säger man sig se allvarligt på opinionsläget där man ännu en gång hamnar under riksdagsspärren med 3,4 procent. Samtidigt menar man att det finns ”en opinion för medmänsklighet och klimatpolitik” och ser ut utmaning i att ”fånga upp viktiga frågor som vi vet att vi kan driva effektivt”.

Även hos Liberalerna med 3,3 procent tycks man ha fastnat under spärren.

Vid sidan av Socialdemokraterna tappar också Vänsterpartiet en procentenhet.

Mest ökar SD och M med varsin knapp procentenhet.

V 6,8 (-1,0)
MP 3,4 (-0,7)
S 27,3 (-1,2)
C 8,8 (+0,4)
L 3,3 (+0,1)
SD 20,5 (+0,8)
M 21,6 (+0,8)
KD 5,6 (-0,1)