➤ POLITIK ”Vi slår vakt om Sveriges säkerhet” illustreras med en bild på polis och passkontrollant som utför gränskontroller. ”Jag skäms över mitt parti”, blir en av reaktionerna.

I fredags publicerade Socialdemokraterna ett inlägg på partiets officiella Facebooksida med hänvisning till att regeringen ger besked om förlängda gränskontroller.

– Vi anser ju att säkerhetsläget är sådant i Europa att vi behöver ha kontroll över våra gränser, inte minst mot bakgrund av det terrorbrott som skedde i Sverige den 7 april så är det särskilt angeläget att vi har kontroll och vetskap över vem som kommer in i Sverige, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

Till bilden skriver man att ”Sverige ska vara ett tryggt land” och att ”Svenska modellen ska utvecklas inte avvecklas”. Kombinationen av bild och text tycks dock inte ha gått hem hos de egna väljarna; kommentarsfältet är fyllt av nästan enbart negativa kommentarer.

Ett axplock av de mest uppskattade kommentarerna:

”Jag blir väldigt ledsen att ett parti som jag under många år var med i (inte längre) gör den här form av reklamen som kan tolkas att de vill säkra Sverige från flyktingar. Människor som flyr från terror. Vad hände med ’från var och en efter förmåga. Åt var och en efter behov?’ vi kan ta in människor men väljer att inte göra det. Vart tog humaniteten vägen?”

”Vad menar ni?! Är flyktingar, människor som flyr från krig, ett hot mot Sveriges säkerhet nu? Jag skäms över mitt parti. Skäms!
Ta genast bort den här bilden. Be om ursäkt. Gå tillbaka in på 68:an och tänk om. Ta bort gränskontrollerna. Inför human flyktingpolitik nu.
Mvh /medlem sedan -99, men kanske inte så länge till.”

”S insinuerar alltså att Sverige skulle vara ett otryggt land för att vi följt Genevekonventionen och gett människor på flykt en fristad. Att landet skulle bli otryggt av att människor från andra länder kommer hit, jag finner inga ord för hur vidrig den tanken är. Människor som flytt fruktansvärda krig under extremt svåra förhållanden är snarare de som haft en jävligt otrygg resa däremot, eftersom inga säkra vägar finns genom Europa. Land efter land rullar ut taggtråd och beväpnade gränspasseringar, och här kommer ni och påstår att Sverige skulle bli otryggt av de fåtal som lyckas passera nålsögat och ta sej fram till tryggheten. Vart tog den demokratiska socialismen vägen inom s? Man kan bara undra. Skämmes på er”

”Vad får er socialdemokrater att utmåla människor på flykt som ett hot mot rikets säkerhet? Vad är det för populistisk löpsedelsretorik ni använder?
Ni förfäras över nazisternas demonstrationer, men nazisterna känner medvind. När ni talar om systemkollaps, när ni utmålar alla papperslösa som terrorister, när ni utvisar barn, unga och barnfamiljer till krig och konflikt, när ni talar om fler förvar, fler utlänningskontroller, när ni vägrar se de brutala konsekvenser er politik har för unga asylsökande, när ni om och om igen upprepar samma haranger om hur viktigt det är att utvisa, ja då göder ni de extrema.”

”Skämmes, tammetusan! Menar ni på fullaste allvar att den svenska modellen inte är kompatibel med en generös och mänsklig (flykting-) politik?”