dan-engstrand

T h Dan Engstrand (M)

Inrikes

Socionomer ska stoppa gängrekryteringarna

Publicerad 9/29/2021
Annons

I Järfälla har kommunen beslutat att satsa på förebyggande insatser för att stoppa rekryteringen av unga kriminella. Trots att man redan tidigare har gjort liknande insatser påstås det alltid finnas mer att göra.

Larmen från polisen om att rekryteringen av unga kriminella ökar gäller även Järfälla kommun. Enligt Dan Engstrand (M), ordförande i socialnämnden, kan det röra sig om tolvåringar som gömmer knark eller utför olika uppgifter.

Kommunens nya satsning går ut på tidiga och frivilliga stödinsatser och stöd från olika professionella. Detta ska fånga upp barn som är på väg in i kriminalitet eller missbruk.

– Vi har socionomer i skolan i högre utsträckning. Vi ska samverka mer med skolan för det har inte fungerat klockrent tidigare mellan skolan och socialförvaltningen, säger Engstrand till Mitt i.

LÄS ÄVEN: Socionom ska få ordning på bråk och droghandel på bibliotek

Andra kompletterande åtgärder är fler vuxna förebilder, öppna insatser med samtalsgrupper och ökade insatser till elever som inte klarar skolan.

– Vi måste försöka med allt. Men det är inte bara en nöt att knäcka, socialförvaltningen behöver göra sitt. Det måste också bli lättare för föräldrarna att få ett jobb, vi måste ha ett fungerande rättssamhälle och fler poliser.

Ger effekt om ett par decennier

Han understryker samtidigt att det rör sig om ett långsiktigt arbete och att insatser i dag kommer ge effekt först om 10-20 år.

På frågan om man inte redan har satsat på liknande insatser tidigare svarar Engstrand att det finns mer att göra.

– Jo, det har vi gjort men det finns alltid mer vi kan göra. Vi har räddat barn som varit på glid i kommunen i många år tillbaka, men vi behöver göra mer för att det är ett växande problem.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1060Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons