DEBATT • Så har EU kommit med ytterligare ett nytt direktiv för elmarknaden. Man trampar vidare i gamla fotspår utan att förstå problemen för elnäten.

Så här lyder ingressen från Ei (Energimarknadsinspektionen): ”Enligt ny EU-lagstiftning ska det vara möjligt för en elkund att dela med sig eller ta emot delad energi via det allmänna elnätet. Reglerna ska vara införda i EU:s medlemsländer 2026. Nu har Energimarknadsinspektionen (Ei) tagit fram förslag på hur delning av förnybar energi ska hanteras i Sverige och hur kraven ska implementeras i ellagen.”

Hela förslaget finns att läsas HÄR.

De skriver vidare i texten att:

  • det gäller de som har solceller på tak, etc. och som kan/vill sälja eller ge bort el, inom samma elområde. Det ska ske via allmänna elnätet
  • de som deltar får inte utsättas för diskriminerande behandling av marknadsaktör
  • anmälan måste ske till elleverantören
  • tredje part kan utses till ”organisatör”

Solceller följer solens aktivitet och bryr sig inte om behovet. Hur man skall göra när nätet inte förmår ta emot mer sol- och väderbunden energi framgår inte. Blir Svenska Kraftnät a) tvungna att låta elsystemet haverera eller begränsa effekten för vanliga användare? b) marknadsaktör i lagens mening?

Solenergin har fel profil

Solceller är aktiva när vi som minst behöver denna energiform. När den behövs ger den lite eller inget. Problemet för elnätet är att Svenska Kraftnät kan få svårigheter att balansera ”överskotten”.

Lite generaliserat kan man säga att:

  • De 6 månader då ca 80% av värmeenergin förbrukas, ger solen ca 20%
  • De 6 månader då ca 20% av värmeenergin förbrukas, ger solen ca 80%
Värmebehovet är textförfattarens i Skåne, som graddagar men redovisat i % Solenergin är enligt SCB:s statistik, men redovisat i procent.

Endast vatten- eller kärnkraft med synkrona generatorer förmår att distribuera elen. Mer ström, som produceras med icke synkrona generator, såsom solceller och vindkraftverk, medför att mindre med ström förmår nätet att transportera då fasförskjutningen – reaktiva effekten ökar, även om viss faskompensering kan ske vid anläggningarna.

Exempel på fasförskjutning.

Vid exemplets fasförskjutningen 40° blir cos-faktorn 0,776. D.v.s. max 77,6% av elledningarnas kapacitet kan nå slutförbrukaren, minus el-förluster. Kraftnätet belastas då kanske i praktiken med 70%. Det behövs marginal för frekvensregleringen.

Vid ingen fasförskjutning, som med synkrona generatorer (såsom vatten- och kärn-kraft), är cos-faktorn 1, d.v.s. nätet kan användas fullt ut. Ju närmare fasförskjutningen är 0° desto mer el kan transporteras.

Ekvationen går inte ihop

För att elsystemet inte skall haverera krävs att Svenska Kraftnät håller frekvensen inom snäva ramar på 50Hz i varje ögonblick.

Exempel på frekvensfluktuationer.

I det gula fältet pågår febrila balanseringsoperationer. Vid rött fält är det nödbroms och alarmklockor. Vid 48,5 Hz är det adjö med elsystemet eller bortkoppling av förbrukare. Vid för hög frekvens stängs elinmatare av.

När differensen mellan inmatad energi är större än förbrukad ökar frekvensen. Är det tvärtom minskar frekvensen. I det gula fältet pågår febrila balanseringsoperationer. Vid rött fält är det nödbromsen och alarmklockor. Vid 48,5 Hz är det adjö med elsystemet eller bortkoppling av förbrukare. Vid för hög frekvens stängs el-inmatare av.

Solenergin behöver hjälp för sin distribution, med ström från synkrona generatorer enligt ovan. Det ökar den tillförda energin. Om inte behov finns blir det obalans i frekvensen, som gör att utrymmet minskar för exempelvis mer solenergi i el-nätet, som då istället måste minskas. Ju mer solenergi som skall in i nätet desto mer balansenergi måste tillföras. SvK måste då minska den tillförda energin för att elnätet inte skall haverera.

Hänsyn måste därför tagas till både frekvensförskjutning och balanseringen på 50 Hz i varje ögonblick. Ekvationen för direktivet går emellanåt inte ihop med verkligheten.

Sol- och vindenergi borde förbjudas i det allmänna elnätet. Solenergi kan de som tycker det är bra och har användning för gärna investera i. Övriga bör inte utsättas för dess negativa konsekvenser. Det är tvärtemot EU:s och Ei:s förslag.

Ska någon dela solel får det ske i separata elkablar som inte har med det allmänna elnätet att göra. Men för att inte diskriminera solenergi-”delarna” behöver dessa ”fri tillgång” till elnätet. Det kan medföra att nödvändig el för industri, hushåll etc. tidvis måste stå tillbaka. Därför ”gökunge”.

Ingvar Åkesson