➤ DANMARK I februari 2015 utsattes en synagoga i Köpenhamn för ett muslimskt terrordåd. En man sköt en judisk besökare i huvudet och skadade två poliser. På grund av den eskalerande våldbejakande antisemitismen i Danmark sätts nu militären in för att bevaka byggnader som tillhör den judiska församlingen och den israeliska ambassaden i Köpenhamn.

Militären tar även över delar av de danska gränskontrollerna. Detta efter larm om att terrorister tar sig in i landet i skydd av migrantströmmarna. I enlighet med ett nyligen fattat politiskt beslut ska sammanlagt 160 soldater sättas in för att avlasta den danska polisen från att hantera hotbilder som är allvarligare än vad polisen är tänkt att klara av.

Dan Rosenberg Asmussen, som är ordförande för det judiska samfundet i Danmark, välkomnar insatsen. Han oroar sig dock en smula över att några av stadens judar eventuellt kan finna den militära närvaron skrämmande i den meningen att den påminner dem om den rådande hotbilden. Det vore synd om därför man väljer att stanna hemma i stället för att gå till synagogan, menar Dan Rosenberg Asmussen.

Överstelöjtnant Steen Dalsgaard som ansvarar för den militära insatsen bedyrade under en pressträff att i varje fall soldaterna själva inte skulle uppfattas som skrämmande:

– Det är inte så att de har kniven i munnen, de står och ler och säger goddag till folk som går förbi.