I fjol fick Somaliska kultur och idrottsföreningen i Hyltebruk drygt en halv miljon kronor i statsbidrag för att bland annat bedriva läxhjälp. Efter ett beslut av Skolverket ska föreningen betala tillbaka hela summan.

De 651 000 kronor föreningen fick skulle täcka kostnader för personal, lokaler och teknisk utrustning men då man inte skött redovisningen krävs pengarna åter.

LÄS ÄVEN: Lurade till sig HALV MILJON i bidrag – får BEHÅLLA pengarna

”Eftersom ni inte kommit in med samtliga underlag som Skolverket begärt samt skickat in underlag som inte faller inom ramen för bidraget har ni inte styrkt att ni har använt statsbidraget i enlighet med de villkoren som finns”, står det i beslutet som Hallandsposten tagit del av.

De fem kostnadsposter som inte har redovisats på ett godtagbart sätt avser bland annat att det saknas uppgifter från Skatteverket för anställda och att det inte finns kvitton från banken som kan härledas till fakturor. Pengar har också gått till saker som inte varit godkända för bidraget.

Intern konflikt

Enligt ordförande Abshir Mohamed beror felaktigheterna på att styrelsen inte haft tillgång till föreningens bank- eller skattekonto vilket i sin tur ska bero på en intern konflikt.

– Men nu har vi tillgång till det och de har gett mig tid så jag håller på och lämnar in dokumenten som de behövt. Jag har skickat in allt som Skolverket har frågat mig om.

LÄS ÄVEN: Rekordmånga polisanmälningar mot bidragsbrott

Han hoppas nu att Skolverket ska göra en ny bedömning i frågan, i annat fall skulle det vara ”en katastrof” för föreningen.

– Vi har inte pengarna att betala tillbaka, de är redan utbetalda. Vi har köpt saker, betalat lön och haft alla aktiviteter vi skulle ha haft. Det är en stor, stor katastrof om de står fast vid sitt beslut.