Ilhan Omar tog den 3 januari i år plats i USA:s kongress som första somaliska kvinna och den andra muslimska. Hon representerar Minnesota som har en stor somalisk befolkning. 

Hon förespråkar starka vänsterförslag såsom medborgarlön, subventionerade bostäder, avskrivningar av studenters lån, avskaffande av gränskontrollmyndigheten ICE och är motståndare till Trumps invandringspolitik. Dessutom är hon starkt Israel-fientlig.

LÄS ÄVEN: Miljöpartist som kryssades in i riksdagen spred hat mot frilansjournalist

Omar fick den högsta andelen av röster för en kvinnlig kandidat i USA:s historia och svors in på Koranen. Hon fick också ändrat på förbudet att täcka huvudet i kongressen och är nu första kvinnan med hijab där.

En användare på Twitter gör nu kopplingen mellan hennes valframgång och den somaliska befolkningen i Minnesota.

Tidningen SC Times skrev redan i höstas att mycket tyder på att just somalier röstade i ovanlig hög utsträckning i mellanvalet som hölls 6 november förra året.

Anekdotiskt bevis från somaliska ledare i St. Cloud, vallokalsundersökningar bland muslimska väljare och ett historiskt högt valdeltagande indikerar att det är troligt att Minnesotasa somalier röstade i hög utsträckning i förra veckan.

Två andra somaliska kandidater valdes dessutom till Minnesotas parlament och den muslimske kongressledamoten valdes till Minnesotas justitieminister.

LÄS ÄVEN: Flera nya ”skrällar” där invandrare kryssar sig före i vallistorna – petar svenska kandidater

Bekräftas av somaliska företrädare
Resultatet bekräftar att somalier stödjer politiker som värnar deras intressen, enligt Abdi Daisane, en affärsägare som ställde upp i lokalvalet 2016.

– Hon kommer bli den första som bär hijab i Kongressen och det uppmuntrar unga somalier att också bära hijab, sa Daisane uppmuntrande.

Även lokala imamer och ledare för moskéer uppmuntrar folk att rösta.

LÄS ÄVEN: Brorson till militanta islamismens ledare vann internvalet i S: ”Jag hatar judar”

– Vår grupp dök upp i stort antal, sa Abdirizak Jama, som driver en stiftelse som stödjer småföretagare.

Kritik och oro
På Twitter reagerade många på klanröstningen, och att Omar har kopplingar till CAIR, den muslimska lobbyorganisationen.

LÄS ÄVEN: Med massinvandring kommer klanröstning