33-årige Mohamed Noor från Somalia rekryterades till polisutbildning i USA. Nu åtalas han för att ha skjutit ihjäl en 40-årig kvinna som tillkallat polis efter att ha blivit vittne till ett sexuellt ofredande utanför sin bostad.

När Noor och hans kollega anlände till Justine Damonds bostad på ett 911-samtal såg de hur kvinnan kom springande över gräsmattan iklädd pyjamas. Sekunderna senare låg hon död på marken efter att Noor avlossat sin pistol mot henne.

Försvaret hävdar att det är fråga om en olyckshändelse. Noors poliskollega kan inte vare sig bekräfta eller dementera detta. Åklagaren menar dock att det handlar om mord alternativt dråp. Noor själv har varit fåordig men tros komma att hävda i rätten att han sköt i självförsvar.

Under utredningen har det uppdagats att Noor även tidigare varit benägen att dra sitt vapen i tjänsten och rikta det mot personer utan att situationen påkallat detta. En videofilm från en kamera monterad på instrumentbrädan i Noors eget polisfordon visar hur han efter att ha stoppat en bilist som inte använt blinkers, drar sitt vapen och riktar det mot förarens huvud.

Noors advokat försöker nu att få filmen ogiltigförklarad som bevis och hålla den utanför rättssalen. Även en psykiatrisk utredning som gjorts av Noor vill försvaret inte ska tillåtas under rättegången. Åklagaren menar dock att båda dessa dokument är relevanta i sammanhanget.

Rättegången inleds den 1 april. Det är oklart när ett domslut kan väntas. Noor arbetar inte längre kvar som polis.