En svårt sjuk man i Skåne ringde till SOS Alarm för att begära ambulans. Men operatören ansåg att han var ”för frisk” och nekade honom detta. När mannen senare anlände till sjukhuset akutopererades han och placerades i respirator.

Det var förra sommaren som patienten i 55-årsåldern och bosatt i Båstad hade drabbats av mördarbakterier och organsvikt, rapporterar Kvällsposten.

LÄS ÄVEN: Kvinna med allergisk reaktion kunde bara viska till SOS Alarm – operatören lade på luren

Mannens symptom uppges ha varit sådana som kan tyda på blodförgiftning. Han hade bland annat en infektion i benet, magsjuka och talade sluddrigt.

SOS: För frisk för ambulans

Frun har anmält larmoperatörens hantering av maken till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Hon skriver bland annat att ”SOS Alarm ansåg att han var för frisk för ambulans”.

Istället tvingades mannen att kontakta företaget där han hade en privat sjukvårdsförsäkring och då skickades en ambulans. När mannen till slut anlände till Helsingborgs lasarett placerades han i respirator i flera dygn.

När han ankom till Helsingborgs lasarett så åkte han direkt in på akut operation och låg sedan i respirator då han fått mördarbakterien, streptokocker A och hade blodtryck på 60 och sviktande organ

Enligt intensivläkarna hade han troligen inte klarar sig om han inte kommit in när han gjorde. Några timmar senare hade varit för sent för han var i så dåligt skick.

SOS ställde inga följdfrågor

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) kritiserar nu SOS Alarm i Malmö. Man slår fast att operatören inte har utfört en tillräckligt omfattande intervju. Det framgår också att operatören i fråga inte har ställt några följdfrågor till den svårt sjuke mannen.

Vidare anser IVO att operatören har brustit i dokumentation av vårdsamtalet eftersom det aldrig bokfördes som en patientjournal i systemet.

LÄS ÄVEN: Skallskadad 12-åring tvingades vänta över en timme på ambulans – SOS förstod inte GPS-koordinater

authorimage