I veckan lyckades en grupp på 116 afrikaner med vapen och tillhyggen forcera det spanska gränsstaketet i provinsen Melilla vid Medelhavskusten. Spanien har valt att inte betrakta dem som migranter och flyktingar utan som en väpnad invasionsstyrka.

De spanska myndigheterna direktutvisade därför gruppen inom ramen för ett gammalt avtal man har med Marocko. Enligt den internationella asylrätten måste ett land pröva varje asylansökan men det gäller inte om det rör sig om vad som kan betraktas som en väpnad invasion.

Det är emellertid oklart om detta undantag gäller invasion av styrkor som inte officiellt tillhör en främmande makts militära organisation. Spanien har dock beslutat att tolka flyktingkonventionen så att även privatarméer omfattas och att större grupper som forcerar landets gränser med våld ska betraktas som en sådana invasionsstyrkor.

Enligt uppgift kommer Spanien att agera på samma sätt mot alla grupper som illegalt och med våld försöker ta sig in i landet. Samtidigt förstärker man nu gränsbevakningen och patrullerar bland annat av gränsen regelbundet med helikopter.

Detta sker på förekommen anledning då uppskattningsvis 50 000 afrikaner ska finnas i området utanför Spaniens gräns med avsikt att ta sig in i landet. Trycket på Spanien har ökat markant den senaste tiden efter att Italiens nya regering beslutat sätta stopp för att vara transitland och språngbräda in i EU för de stora volymer migranter som kontinuerligt smugglas över Medelhavet.