luftkonditionering-ac-svett-värme

Smial, CC BY-SA 2.0 DE / Minghong, CC BY-SA 4.0

Utrikes

Spanien förbjuder luftkonditionering under 27 grader

Publicerad 8/5/2022
Annons

Som svar på Europas energikris har Spanien infört ett förbud mot att ställa in luftkonditionering under 27 grader. Beslutet får kritik från spanjorer som anser att det är en alldeles för hög temperatur.

Det nya regeringsförordningen omfattar en mängd offentliga byggnader samt butiker, hotell och andra mötesplatser. Den innebär samtidigt ett stopp för att uppvärmningen under vintern överstiger 19 grader.

LÄS ÄVEN: Tyskland inför värmelokaler som svar på energikrisen

”Reglerna kommer att vara obligatoriska i alla offentliga och kommersiella byggnader, inklusive barer, biografer, teatrar, flygplatser och tågstationer”, rapporterar EuroNews.

Man noterar även att åtgärden ”utvidgas som en rekommendation till spanska hushåll”, vilket betyder att den en dag kan bli obligatorisk och kan innebära böter vid överträdelser.

Rysk gas

Regeringen antog lagförslaget för att möta kravet från EU om att begränsa beroendet av rysk gas – något Donald Trump varnade för under sitt presidentskap men blev då hånad. Den som gör sig skyldig till ”allvarliga överträdelser” riskerar böter på upp till 600 000 euro.

Bland spanjorerna klagar man på att det är för varmt att arbeta inomhus i 27 grader.

Tidigare i år meddelade Italien att de skulle börja ransonera energi och offentliga byggnader förbjöds att köra luftkonditionering lägre än 25 grader eller värma högre än 19 grader.

LÄS ÄVEN: Ingen luftkonditionering för italienarna i sommar – sanktion mot Ryssland

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1225”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons