Situationen i Spanien med coronaviruset förvärras med nu nästan 2 700 döda och 40 000 smittade. Liksom många andra europeiska länder är Spanien satt i karantän. När soldater genomsökt ålderdomshem som personalen övergivit har man påträffat döda åldringar som lämnats kvar.

På bara en dag har dödsfallen anknutna till viruset ökat med 23,6 procent. Ungefär samma ökning gäller även antalet smittade.

När armén i slutet av förra veckan kallades in för att desinfektera fastigheter ska man ha påträffat döda och döende åldringar på flera ålderdomshem som övergivits. Landets försvarsminister Margarita Robles har bekräftat fynden.

Vissa döda påträffades under samma tak där släktingar fortfarande i livet vistades.

Personal på vissa ålderdomshem ska ha skickats hem efter att man konstaterat att viruset funnits i fastigheterna, vilket också talar för att åldringarna smittats.

Spaniens riksåklagare har öppnat en utredning efter att myndigheterna lovat att sätta äldre människors hälsa främst. Ytterligare en utredning rörande ett specifikt ålderdomshem i Madrid där åtminstone 17 personer dött har också öppnats.

Politiker i Madrid har medgett att 20 procent av ålderdomshemmen i staden kan ha viruset. Då stadens begravningsbyråer är överväldigade med jobb har myndigheterna gjort om en ishockeyrink till ett tillfälligt bårhus. Man har även fått göra om stora kongresshallar till tillfälliga sjukhus.