Samhällsnytt har tidigare rapporterat om den moderate toppolitikern Erik Bengtzboe som i våras fick lämna sina uppdrag i riksdagen efter avslöjanden om att han kvitterat ut drygt 158 000 kronor i ersättning för en övernattningslägenhet i Stockholm, trots att han redan var bosatt här i en annan lägenhet. Nu utreds Bengtzboe av polisen för bedrägeribrott efter beslut av åklagare.

Det var i april i år som det uppdagades att Bengtzboe skrivit sig i sin mammas fritidshus i Nyköping trots att han och familjen är bosatta i Stockholm. På så sätt kunde M-politikern kvittera ut stora summor i bidrag från riksdagen för en övernattningslägenhet och traktamenten för resor.

LÄS MER: M-topp misstänks ha lurat till sig 158 000 i bostadsbidrag och traktamenten

Sammanlagt handlar det om över 158 000 kronor som Bengtzboe enligt åklagare Bengt Åsbäck som håller i målet tillskansat sig bedrägligt. M-politikern har tagits in till förhör av polisen och kan om han fälls dömas till fängelse i två år.

Bengtzboe har tidigare gjort vissa medgivanden och lovat betala tillbaka pengarna. Han menar dock att det han gjort sig skyldig till inte är att betrakta som brott utan att det bara ”blivit fel”.

Innan historien med de felaktiga bidragen uppdagades var Bengtzboe en Moderaternas profilpolitiker med bland annat uppdrag som partiets talesperson i utbildningsfrågor. Han har tidigare också varit ordförande för Moderata ungdomsförbundet (MUF).

Efter avslöjandena fick Bengtzboe lämna sina riksdagsuppdrag och sparkades även lokalt från ordförandeposten inom Moderaterna i Sörmland, där man meddelade att man inte längre har förtroende för honom.