Förvaltningsrätten i Stockholm häver Post- och telestyrelsens (PTS) beslut att inte låta den för spionage misstänkta kinesiska telekomjätten Huawei delta i utbyggnaden av det nya 5G-nätet i Sverige. Företaget kan nu komma att släppas in i budgivningen om de åtråvärda licenserna. Det rapporterar bland annat SVT.

Det var i oktober som PTS fattade beslut om att hålla Huawei och systerföretaget ZTE utanför det svenska 5G-nätet och att även rensa ut företagens teknik i det befintliga 4G-nätet. Detta med hänvisning till rikets säkerhet då det framkommit att den kinesiska kommunistdiktaturen använder företagen och deras teknik för spionage.

LÄS ÄVEN: Kinesiska telekombolag rensas ut från svenska mobilnät

Men nu ger Förvaltningsrätten PTS bakläxa i sin svartlistning av Huawei och upphäver interimistiskt myndighetens beslut. Domstolen skriver i ett pressmeddelande att ”beslutet påverkar Huaweis rättigheter på ett sådant sätt att bolaget har rätt att överklaga beslutet”.

LÄS ÄVEN: Ygeman ser inga problem med kinesiska Huawei – kritiseras för att vara extremt naiv

Beslutet innebär inte att Huawei omedelbart får grönt ljus att delta i budgivningen om en 5G-licens men att de har rätt att få PTS-beslutet domstolsprövat. Den 5G-auktion som skulle hållas på tisdagen kommer med anledning av Förvaltningsrättens utslag att skjutas upp.

Klara för att få buda på licenserna är Hi3G Access (Tre), Net4Mobility (Tele2 och Telenor), Telia Sverige och Teracom. Kravet för att säkerställa konkurrens på marknaden har varit att minst tre licenser ska delas ut. Om Huawei får klartecken att delta i budgivningen kan en av dessa gå till det spionmisstänkta företaget.

LÄS ÄVEN: Flera länder förbjuder kinesiska Huawei efter misstankar om spionage

Flera andra länder, däribland USA, har tidigare tagit beslut om att porta Huaweis hård- och mjukvara i utbyggnaden av 5G-nätet. Huawei har förnekat både att man bedriver spionage och att man har några nära band till den kinesiska kommunistregimen.

PTS beslut att säga nej till Huawei kom något överraskande efter att infrastrukturminister Anders Ygeman (S) tidigare avvisat en utestängning av det kinesiska bolaget med hänvisning till att det saknas laglig möjlighet för detta i Sverige.