alex-jones-infowars-8373
Utrikes

Spotify, YouTube, Facebook och iTunes i samordnad nedsläckning mot populär konservativ mediesajt

Publicerad 8/6/2018
Annons

Den amerikanska konservativa mediesajten InfoWars och dess grundare Alex Jones, som har fler tittare, lyssnare och läsare än många amerikanska msm-medier, har fått ett stort antal av sina kanaler nedsläckta och mängder med journalistiskt material raderat i en samordnat aktion mellan Spotify, YouTube (Google), Facebook och iTunes (Apple). Aktörerna motiverar åtgärderna med att InfoWars brutit mot deras respektive policy.

Först ut var Spotify som redan för några dagar sedan plockade bort ett stort antal av Alex Jones talkshow-program från sin plattform. På måndagen följde YouTube, Facebook och Apple efter. Stora mängder journalistiskt material raderades och ett stort antal konton släcktes ned helt.

Hårdast går Google-ägda YouTube fram som stängt ned flera av InfoWars främsta kanaler, däribland Alex Jones egen som hade 2,4 miljoner prenumeranter och videoklipp som visats över 1,5 miljarder gånger. Några konton tillhörande InfoWars-profiler finns dock kvar på YouTube. Vissa av Alex Jones program på Spotify ligger också kvar.

I Facebooks fall handlar det primärt om att man ”avpublicerat” kontona och sidorna The Alex Jones Channel, Alex Jones, InfoWars och Infowars Nightly News. Några dagar tidigare raderade Facebook ett antal av InfoWars videoklipp från plattformen och stängde Alex Jones personliga FB-profil.

Beträffande Apple handlar det om att ett antal av Alex Jones och InfoWars podcasts har raderats från datorjättens medieplattform iTunes.

Företrädare för plattformarna menar att Alex Jones och InfoWars vid upprepade tillfällen uttryckt sig respektlöst mot transpersoner, muslimer och invandrare och att detta strider mot reglerna. InfoWars har även anklagats för att sprida falska nyheter och konspirationsteorier.

Andra menar att aktionen mot InfoWars är ett slag mot yttrande-, åsikts och pressfriheten och ingår i en systematisk kampanj från vänsterliberalt håll mot konservativa opinionsbildare som tagit fart efter att Donald Trump blev vald till president med starkt stöd från alternativa mediekanaler och sociala medier när han motarbetades av de stora msm-medierna.

Alex Jones uppmanar nu sina mediekonsumenter att i stället följa live-strömmarna direkt från InfoWars webbplats som han menar är ”den enda plattform som de inte kan bannlysa”.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1192”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons