➤ Frågan ska vara så infekterad att arbetet i Rosenbad har paralyserats och alla andra frågor får stå tillbaka.

Medan Socialdemokraterna säger blankt nej till att låta ”ensamkommande flyktingbarn” som var under 18 då de kom till Sverige under migrantkrisen 2015 stanna, kräver regeringspartnern Miljöpartiet en lagändring för att få till en amnesti för gruppen.

Meningsskiljaktigheterna i frågan har orsakat en rejäl spricka och de pågående förhandlingarna mellan parterna ska enligt uppgift ha blivit så infekterade att arbetet i Rosenbad har ”paralyserats” och frågan lyfts från migrationsminister Heléne Fritzons departement till statsministerns kansli.

– Det här har skapat mycket dålig stämning i huset och skymmer alla andra frågor, uppger källan.

Press kommer samtidigt från organisationer som #vistårinteut, Rädda Barnen och Svenska kyrkan som även de kräver amnesti.

– Det här riskerar att allvarligt skada förutsättningarna för ett samarbete efter valet nästa år, säger en källa.

Även inom Socialdemokraterna finns splittring där vänsterfalangen står närmare Miljöpartiet än det egna partiet i frågan om migranterna.

Inom Miljöpartiet hoppas man på att striden inom S och hotet om att skuggsamhället växer till följd av utvisade som går under jorden men stannar kvar som illegala invandrare, ska få Socialdemokraterna att mjukna. Och inom Socialdemokraterna hoppas man på att frågan kan skjutas på framtiden – till efter valet.

– Nu har vi ett annat regelverk på plats. Man får söka asyl i Sverige, men är det så att man får ett nej så är det nej. Om vi inte har den ordningen, ja då har vi ingen ordnad migrationspolitik längre, säger Stefan Löfven.

– Det är därför vi nu ger polisen större möjligheter, exempelvis att besöka arbetsplatser för att se om där finns svart arbetskraft och att beslagta identitetshandlingar, just för att se till att om du har fått avslag, då ska du inte vistas i Sverige, då ska du ut ur landet.