Trots att frilansjournalisten Joakim Lamotte fått ta emot ett flertal dödshot mot både sig själv och sin familj samt fått installera rörelsedetektorer och övervakningskameror vid sitt hus, ställdes inte en enda fråga om den allvarliga situationen då SR-programmet Medierna ringde.

”Jag är förbannad så att jag kokar just nu”, inleder Lamotte Facebookinlägget med.

P1-programmet Medierna, som handlar om medier och journalistik, ringde på tisdagen upp Lamotte som förutsatte att det hade med den senaste tidens våg av dödshot att göra.

Men så blir det inte, istället meddelar personen från Medierna att man håller på att göra en reportage för att granska ”Swishjournalister”. Hoten är man inte intresserad av.

Men varför är jag förvånad?

Vet ni hur många etablerade medier som har skrivit om min situation efter att jag förra veckan valde att gå ut och berätta om hoten mot mig, min fru och mina barn?

Noll!

Noll journalister på etablerade medier har ägnat en rad åt detta trots att jag sannolikt är Sveriges mest hotade journalist just nu.

Trots att över en kvarts miljon svenskar såg livesändningen där jag berättade om hoten är det helt ointressant för etablerade medier att ta upp.

Samtidigt görs det frekvent reportage om situationen för deras egna medarbetare, och då slås det fast hur viktigt det är att stå upp för journalister som hotas.

Lek med tanken att någon så mycket som ens andas i tunnelbanan på exempelvis Aftonbladets Anders Lindberg eller DN:s Peter Wolodarski. Då skulle det bli löpsedlar, förstasidor och debatt i varje tv-program i flera veckor.

Men när sådana som jag drabbas är det knäpptyst.

Att det görs skillnad på folk och folk i det här landet är ingen hemlighet, men någon måtta får det vara.

Dagens samtal från Sveriges Radio stärkte min övertygelse att journalistkåren i vårt land är en samling ryggradslösa ynkryggar vars ledord är dubbelmoral och hyckleri istället för konsekvensneutral journalistik.

Pinsamt är bara förnamnet, och om någon får för sig att lägga ner Public service så är ingen gladare än jag.

Samhällsnytt skrev om dödshoten mot Lamotte den 3 oktober.