sri-lanka-protester

Faksimil Twitter

Utrikes

Sri Lankas premiärminister avgår efter regeringskritiska demonstrationer

Publicerad 5/9/2022
Annons

De omfattande protesterna började efter månader av strömavbrott och brist på bränsle, mat och mediciner, och nu meddelar premiärministern att han avgår.

Medan majoriteten av protesterna varit fredliga gick det desto mer våldsamt till i huvudstaden Colombo på måndagen då åtminstone 78 personer skadades. Nu har utegångsförbud införts.

Enligt uppgifter ska anhängare till president Gotabaya Rajapaksa gått till angrepp mot demonstranter som slagit läger utanför presidentens kansli sedan en månad. Enligt myndigheterna har man skickat beväpnade soldater till huvudstaden.

LÄS ÄVEN: Sri Lanka kan inte betala skuld på 500 miljarder

Samtidigt avgår landets premiärminister Mahinda Rajapaksa som ett resultat av massprotesterna mot regeringens hantering av den ekonomiska krisen.

I Nittambuwa, nordväst om huvudstaden Colombo, ska en parlamentsledamot för regeringspartiet ha dödats.

Katastrofal omställning

Senast på söndagen rapporterade Samnytt om hur Sri Lankas påtvingade gröna omställning resulterat i katastrof. Sedan regeringen tvingat landets bönder att ställa om till organisk odling har landets ekonomi störtdykt.

LÄS ÄVEN: Grön omställning av jordbruk slutade i katastrof

Tidigare var Sri Lanka självförsörjande på ris men måste idag importera den viktiga basvaran. Samtidigt har priset för konsumenterna ökat med 50 procent.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons