Statsradion ger i ett anonymt mejl sin förklaring till varför de under onsdagen valde att stjäla och publicera en bikinibild på 19-åriga SD-profilen Denice Westerberg på ett av sina Instagram-konton i anslutning till ett kritiserat programinslag i satirprogrammet Tankesmedjan där man på ett sätt som många uppfattar som sexistiskt, misogynt och stereotypiskt ägnar sig åt att raljera kring politiskt engagerade kvinnors utseende.

Ingen på vare sig Sveriges Radio eller bolaget Tredje statsmakten, som för statsradions räkning producerar pratprogrammet Tankesmedjan, har velat svara på Samnytts frågor i telefon om det uppmärksammade programinslaget. Däremot damp senare ett mejl ned i vår inkorg där någon på SR – oklart vem – försvarar såväl bildstölder som hur man uttrycker sig om kvinnors utseende. Mejlet är endast undertecknat med ”Tankesmedjans redaktion”. Avsändaradressen tillhör dock SR’s presschef Claes Bertilson.

I blåsväder flera gånger tidigare

Tankesmedjan i SR P3 har varit i blåsväder förr och många anser att programledarna är tydligt vänsterprofilerade och använder programmets satirformat för att håna borgerliga och konservativa i allmänhet och Sverigedemokrater i synnerhet.

Uppmärksammats har bland annat hur Danmark i ett programavsnitt utsågs till ”pisslandet” för sin jämfört med Sverige mer restriktiva migrationspolitik. I ett annat avsnitt var SD:s partiledare Jimmie Åkesson inbjuden till en intervju som urartade i personangrepp där SD-ledaren bland annat hånades för sin kroppsvikt. När Åkesson reagerade på fat-shamingen och kommenterade den generellt låga kvaliteten hos SR P3:s utbud blev han ytterligare hudflängd i media.

Förnekar politisk vinkling

Den anonyme mejlaren på Sveriges Radio förnekar dock att programmet Tankesmedjan skulle ha någon politisk slagsida eller att dess programinslag i år skulle påverkas av att det är valår:

Sveriges Radio tar inte ställning i politiska frågor. Tankesmedjan är en inrikespolitisk satirpodd som har till uppgift att skämta och ibland dra saker till sin spets, det ligger i satirens natur. Satiren riktas i programmet åt alla politiska håll och har inget med att det är valår att göra, programmet sänds hela tiden.

Stal bild därför att ”hon har ovanligt fördelaktigt yttre”

Att Tankesmedjans medarbetare stjäl och med SR:s goda minne utan tillstånd återpublicerar en bikinibid från den SD-kopplade YouTube-kanalen Riks programledare Denice Westerbergs Instagram och utifrån bilden poängsätter hennes utseende försvaras i mejlet till oss med att hon ser ovanligt bra ut för att vara politiskt aktiv. Kvinnor i politiken antyds generellt vara betydligt fulare:

I det här fallet handlar inslaget om hur SDs youtubekanal riksstudios rekryterat nya programledaren Denice Westerberg som enligt våra satiriker har ett (för politiskt aktiva) ovanligt fördelaktigt yttre. Även Ungsvenskarnas jämställdhetspolitiska talesperson Destiny Ameen representerar enligt satirikerna rådande skönhetsideal för ett inom politiken ovanligt sätt.

Misogyn stereotyp om politiskt aktiva kvinnor

Det är en misogyn stereotyp att framställa politiskt engagerade kvinnor som fula. Den har i satirsammanhang använts i åtminstone drygt hundra år och var flitigt förekommande hos motståndarna till kvinnlig rösträtt i början av 1900-talet.

I anslutning till att bland annat Denice Westerberg poängsätts fälls i inslaget också djupt kränkande omdömen om andra SD-kvinnors utseende som hånfullt beskrivs som ”normbrytande rundlagda” och med slitna ansikten som leder till spefulla spekulationer om att de ”kanske haft det lite tufft i livet”. Det är en formulering som en av de kvinnliga programledarna finner så lustig att hon brister ut i ett spontant hånskratt som sen smittar av sig även på de övriga i studion.

Flertal nedsättande omdömen

En typisk politiskt engagerad kvinna i Sverigedemokraterna beskrivs därefter med utseendeattribut som ”slitna blonderingar”, ”rödfnasig hy”, ”tre år gamla stretch-jeans” och ”fillers från Let’s Deal” (billighetsbutik, reds anm). SD-ledaren Jimmie Åkesson tidigare sambo och Sölvesborgs kommunalråd Louise Eriksson namnges som exempel på en SD-kvinna tillhörande partiets utseendemässiga B-lag. Hon bedöms samtidigt som snyggare än övriga SD-kvinnor som implicit är ännu fulare.

Enligt SR:s mejlskrivare är tanken med att poängsätta SD:s nya kvinnliga galjonsfigurer att resa frågan ifall de andra partierna nu kommer att ersätta sina idag fula kvinnor med snyggare – att kopiera SD här så som man gjort på flera sakpolitiska områden:

Frågan är hur de andra politiska partierna kommer att påverkas av detta och satiren går ut på att driva med hur de andra partierna (KD, Liberalerna och Moderaterna) tidigare tagit efter SDs politik. Hur ska de andra partierna lyckas ta efter även SDs nya rekryteringar etc.

Erkänner bildstölder

SR erkänner i mejlsvaret att man stulit privata bilder från såväl Denice Westerberg som Ungsvenskarnas jämställdhetspolitiska talesperson Destiny Ameen. Däremot förklarar man inte hur man tycker det rimmar med upphovsrättsliga lagar och regler eller med Sveriges Radions pressetiska policy.

Statsradions anonyme mejlskrivare försvarar dock bildstölden från Denice Westerberg och poängsättningen av hennes utseende med att Denice själv tackat SR för tilltaget. Att detta tack har en tydligt ironisk underton och ska uppfattas som kritik mot att SR misogynt fokuserar på en kvinnas utseende i stället för vad hon har innanför pannbenet går av allt att döma Tankesmedjans redaktionsmedarbetare förbi, trots att dessa ska föreställa vara experter på satir.

Den kommentar som Denice Westerberg skrev på Tankesmedjans instagram där hennes bild olovligen lades ut lyder:

Tack för shoutouten, ni som gillar vad ni ser kan följa mig här 🙂 (och för er som bryr er mer om vad jag har att säga kan lyssna på mig på @riksstudios.

Tankesmedjans redaktion utgörs av Charlotte Wandt, Moa Walling, Christopher Garplind och Albin Olsson. Samtliga fyra medverkar i det aktuella programinslaget.

LÄS MER: Sveriges Radio lägger ut BIKINIBILD på 19-årig SD-profil – kritiken: ”Ni är så jävla vidriga”