SSU-profilen Matilda Jansson har återigen hamnat i bråk i sociala medier. Denna gång med Judiska ungdomsförbundet, som anklagar henne för en Israelkritik som är ”på gränsen till antisemitisk”.

Det var i måndags som Matilda Jansson, nyvald distriktsordförande för Socialdemokraternas ungdomsförbund (SSU) i Örebro län, twittrade om att hon ”hatar israel som land”.

Faksimil

Många reagerade på tweeten. Särskilt eftersom den 19-åriga SSU-profilen tidigare twittrat nedsättande om judar och om Israel.

Bland annat har hon påstått att Israel är ockuperad palestinsk mark, och för två och ett halvt år sedan twittrade SSU-ordföranden hånfullt om en konflikt hon hade med en judisk flicka i sin skolklass.

Faksimil

Matilda Jansson har även kritiserats för att ha uttryckt hot och våldsuppmaningar på Twitter.

”På gränsen till antisemistisk”

Matilda Janssons retorik i sociala medier har gett henne mycket uppmärksamhet, och i samband med hon valdes till distriktsordförande fick hon stöd från S-ledaren Magdalena Andersson. Den tidigare statsministern föreslog till och med att regeringen borde tvinga nätjättarna införa censur för att stoppa den kritik det egna partiets företrädare får utstå.

Nu reagerar dock även Judiska ungdosmförbundet på den unga socialdemokratens utspel.

”Att distriktsordförande för SSU Örebro tycker att det är legitimt att uttala sig på det här viset är under all kritik”, skriver förbundet på Twitter.

I en intervju med Nerikes allehanda påpekar förbundets ordförande Hanna Nir att Matilda Jansson ”publicerat ett flertal tweets på gränsen till antisemistisk israelkritik”.

Faksimil/Twitter

Svaret: ”Nazister”

Efter kritiken från det judiska ungdomsförbundet meddelar Matilda Jansson att hon kommer ”minska” sin aktivitet på Twitter.

”Inte för att nazister skrämt bort mig utan för att jag har helt annat i mitt liv som jag behöver fokusera på just nu”, skriver hon.

Faksimil/Twitter

Samnytt har sökt såväl SSU i Örebro som Judiska ungdomsförbundet.

LÄS MER: S-ledaren rasar efter ”näthat” mot partikamrat – kollegan avslöjad näthatare