minneapolis-demo-black-lives-matter
Utrikes

Stad röstade för att nedmontera polisen – kräver nu hjälp för att bekämpa brottsvåg

Publicerad 9/17/2020
Annons

I samband med Black Lives Matters och Antifas härjningar för tre månader sen röstade kommunfullmäktige i Minneapolis, den största staden i delstaten Minnesota, för att nedmontera polisen. När staden nu drabbats av en brottsvåg kräver man handling av polisen.

I somras röstade man för att ta mer än en miljon dollar från polisens budget för att i stället anställa ”våldsavbrytare”, som i stället för poliser ska lugna ned potentiellt våldsamma situationer.

Beslutet togs i kölvattnet av protesterna efter George Floyds död i samband med ett polisingripande i staden i sommar, som sedermera visade sig bero på en överdos och inte påstått polisvåld.

Våg av våldsbrott

Resultatet av stadens nya Department of Community Safety har blivit en ökning av våldsbrott som överfall, rån och mord. Redan i augusti hade staden haft fler mord än under hela 2019.

Nu frågar sig alltfler invånare i staden var polisen håller hus då man behöver hjälp och samtal till larmnumret 911 inte besvaras. Under ett möte med polischef Medaria Arradondo på tisdagen frågade flera ledamöter, som tidigare uttalat sitt stöd för att nedmontera polisen, hur situationen ska lösas.

Mer resurser

En av de drivande bakom beslutet att ge mindre pengar till polisen är fullmäktiges ordförande Lisa Bender. Tidigare har hon uppgett att kunna ringa polisen i en nödsituation varit ”ett privilegium”.

Hon anklagar polisen för att med flit inte arrestera folk som begår brott. Samtidigt kräver alltfler av hennes kollegor att polisen agerar och får utökade resurser.

Under 2020 har omkring 100 poliser tagit ledigt eller lämnat sina tjänster.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
849Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons