➤ Situationen har fått invånarna att gå samman och nyligen föreslogs att man hyr in vakter till området – en idé polisen ställer sig tveksam till.

Invånarna i stadsdelen Spånga-Tensta i Stockholm känner sig alltmer otrygga, vilket framgår av av Stockholm stads trygghetsmätning som presenterades nyligen. Här har otryggheten ökat med tio procentenheter jämfört med två i övriga Stockholm.

Under den senaste tiden har flertalet grova bilrån och butiksrån inträffat.

– Idén föddes i frustrationen över var området är på väg. Jag har bott i Spånga i sex år. Från att jag kunnat ha cykeln stående på gatan utan att något händer har det gått till att jag haft fyra stölder på tomten och att man hör om folk som blir rånade på bilen när de ska in på Ica. Det är en väldigt tråkig utveckling, säger initiativtagaren Erik Carlsson till StockholmDirekt.

Gensvaret på Carlssons Facebookinlägg med förslaget blev positivt.

Förutsättningen skulle vara att de boende betalar ca 200-300 kronor i månaden och att även de lokala företagen bidrar.

Hos Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning har man rekommenderat Carlsson att starta en förening av projektet så denna kan söka föreningsbidrag.

– Vakter är inte den ultimata lösningen – det tycker inte jag heller. Helst vill man ju att samhället ska stå för den här servicen. Men jag har barn som växer upp i området och då känns det känns inte bra att stå och se på när brottsligheten eskalerar, säger Carlsson.

Hos polisen ser man hellre att boende i högre utsträckning samverkar med en grannstödsgrupper som redan finns.