Trots påstådda ambitioner om en mer närvarande polis är polisstationerna i tolv skånska kommuner stängda. På myndigheten tonar man samtidigt ned den bristande polisiära närvaron med att det skulle vara nära för polisen i närliggande kommuner.

När den afghanske mannen i Vetlanda i förra veckan försökte mörda sju stycken förbipasserande skedde det bara ett stenkast från den lokala polisstationen. Trots detta tog det nästan 20 minuter tills polis fanns på plats och kunde stoppa mannen.

Då den lokala polisstationen har begränsad bemanning och bara är öppen en dag i veckan var det i stället en polispatrull från Eksjö, 27 kilometer bort, som skickades till platsen. 16 minuter tog det för patrullen att komma fram till centrala Vetlanda.

Den dryga kvarten har lett till en debatt om 16 minuter är en lagom eller alldeles för lång tid för en utryckning.

Polissnålt i Skåne

Enligt en granskning som Sydsvenskan gjort har polisstationerna i tolv skånska kommuner just nu stängt vilket innebär längre utryckningstider. I ytterligare åtta skånska kommuner har polisstationerna öppet bara en eller två dagar i veckan.

Ett exempel är Sydsveriges största kommun Vellinge vars invånare inte kan besöka en lokal polisstation. De hänvisas i stället till Malmö eller Trelleborg.

I vissa fall hänvisas allmänheten till mobila poliskontor som rör sig mellan olika parkeringsplatser några timmar i taget.

De skånska orter som har längst avstånd till polisförstärkningar är Broby, Osby och Simrishamn där en insatsstyrka kan behöva en dryg halvtimme för att nå fram från Hässleholm, Kristianstad eller Ystad.

Varje minut räknas

Björn Johnsson är kommunpolis i Svalöv och säger att varje minut är viktig.

– Vi önskar naturligtvis mer polis på landet, här på den skånska glesbygden. Vi lever ungefär i samma verklighet som Vetlanda. Vi har tre lokala poliser. Men det tar åtta-tio minuter för ingripandepersonal att hinna hit från Landskrona, Klippan eller Eslöv, säger han.

Anledningen till att polisen koncentrerat ingripandeverksamheten till några få orter ska vara säkerhetsskäl.

Skulle inte klarat Vetlanda

Birthe Parkhagen är kommunpolis i Simrishamn och har i flera år kämpat för att få fler poliser till orten.

– En händelse som den i Vetlanda klarar vi inte själva. Vi har befogenhet att ingripa, men behöver hjälp från Ystad, säger hon.

– I väntan på våra kolleger kan vi uniformera oss, beväpna oss och gå ut på stan. Vi gör kanske inga ingripanden, men kan spärra av och få bort folk från farliga platser.