Vid en pressträff tidigare i veckan presenterade utredare Eva Nordström förslag på ett statligt ”startlån” som syftar till att göra det lättare för de som köper sin första bostad att ha råd med den obligatoriska kontantinsatsen. Men förslaget får genast kritik.

Utredningen togs emot av bostadsminister Johan Danielsson (S) som tillsammans med regeringen anser att kontantinsatsen på 15 procent vid bostadsköp är för högt. Resterande 85 procent kan täckas med lån.

LÄS ÄVEN: LISTA: Kommunerna som ger nyanlända förtur till bostad

Ett statligt startlån för kontantinsatsen skulle innebära att en förstagångsköpare kan låna till 95 procent av bostadens marknadsvärde och föreslås ha ett maxbelopp på 250 000 kronor.

För att kunna få lånet måste man vara en ”förstagångsköpare” – de som inte ägt en bostad i Sverige de senaste tio åren, vara kreditvärdig, folkbokföra sig i den köpta bostaden samt belåna bostaden till minst 85 procent.

Besvikelse

En av remissinstanserna kan bli HSB där förbundsordförande Johan Nyhus noterar att inga förslag på en modell för bostadssparande för barn och unga ingår. Utredningen kom endast med ett antal överväganden i det ärendet, vilket han är besviken över.

På sociala medier uttryckte såväl organisationer som privatpersoner sina betänkligheter kring förslaget: