Moderaternas kommunalråd i Motala, Kåre Friberg, har anhållits misstänkt för grov kvinnofridskränkning. När statsmedierna uppmärksammar uppgiften publicerar de plötsligt både namn och bild på politikern. Samtidigt undanhöll de just dessa uppgifter när det gällde en dömd S-politiker.

Friberg som är ordförande i kommunstyrelsen i Motala uppmärksammades senast i slutet av september när han meddelade att kommunen levt över sina tillgångar i många år och måste genomföra besparingar. Bland åtgärderna finns bland annat att man tänker sänka värmen i kommunens lokaler, inklusive äldreboende vilket Kåre anser kan lösas med filtar.

LÄS ÄVEN: Kommun måste spara och sänker värmen på äldreboende – anger invandringen som skäl

På fredagen framgick det att Friberg gripits vid en idrottsanläggning i Motala efter att ha varit anhållen i sin frånvaro. Bakgrunden till gripandet är att Friberg på sannolika skäl är misstänkt för grov kvinnofridskräkning.

Enligt lokalmedia vårdas en kvinna sedan ett par dagar tillbaka på sjukhus. Moderaternas förbundsordförande i Östergötland Anna Nilsson uppger att det handlar om ”förskräckligt allvarliga anklagelser”.

Senare på fredagen meddelade Moderaterna att toppolitikern tvingas att ta en paus från sina uppdrag under polisutredningen och ersätts med förste vice ordförande Kenneth Söderman (L).

LÄS ÄVEN: Skånemoderaten Felix Solberg våldtog kvinna – döms till fängelse i två år

Statsmedierna gör skillnad på partitillhörighet

Samhällsnytt uppmärksammade i början av året hur både Sveriges Television och Sveriges Radio rapporterade att en kvinnlig politiker dömts till fängelse för sexuellt utnyttjande av en asylsökare men undanhöll då både namn och bild.

Statsradion gick dessutom steget längre och ’glömde’ även skriva ut sexbrottsdömda Cajsa Gustafssons partitillhörighet. Detta trots att SR som källa refererar till en artikel där kvinnan tydligt beskrivs som socialdemokrat.

LÄS ÄVEN: Socialdemokrat dömd för sexbrott mot asylsökare – Sveriges Radio utelämnar partitillhörighet