Statsminister Stefan Löfven (S) ger sig nu in i valrörelsen inför kyrkovalet som hålls söndag 19 september. Statsministern hävdar att ”högerextrema krafter”, med Sverigedemokraterna (SD) och Alternativ för Sverige (AfS) i spetsen, mobiliserar för att göra kyrkan till en plattform för nationalism. Löfven oroar sig för att SD och AfS planerar att ”vrida klockan tillbaka” i kyrkan.

Det är i en debattartikel hos Expressen som statsminister Stefan Löfven och flera andra S-toppar däribland försvarsminister Peter Hultqvist, tidigare utrikesminister Margot Wallström och tidigare LO-pampen Wanja Lundby-Wedin skrivit under.

LÄS ÄVEN: Regeringen överväger förbud mot ’rasistiska organisationer’: ”Ett hot mot vår demokrati”

Författarna skriver ingenting om kristendomen utan lägger i stället fokus på att varna för att ”högerextrema krafter mobiliserar”. Dessa menar man kommer att bryta ned ”kyrkans värderingar” rörande ”alla människors lika värde, rättvisa och hållbarhet”.

Att uppnå dagens kyrka ska ha tagit hundra år av kamp från vad som beskrivs som modiga präster. Men S-topparna är även noga med att tydliggöra att dagens kyrka är ett resultat av många förtroendevalda socialdemokrater.

Påstår att SD vill bromsa jämställdhet

Vidare lägger författarna fokus på att berätta vad dessa högerextrema krafter vill åstadkomma i kyrkan. Ett av argumenten är att Sverigedemokraterna föredrar kyrkan vid förra sekelskiftet framför dagens kyrka.

Avveckla Svenska kyrkans långsiktiga klimatarbete. De ifrågasätter forskarnas tydliga besked om den globala uppvärmningen och pratar istället om klimatalarmism.

Bromsa jämställdhetsarbetet. De är t.ex. oroliga för att alltfler kvinnor har sökt sig till prästutbildningarna.

De ser ökad jämställdhet i Svenska kyrkan som ett stort problem vilket är i linje med den negativa syn på kvinnor och jämställdhet som genomsyrar dem också i allmänpolitiska sammanhang.

Dra ner på arbetet med integration och dialog med andra religiösa grupper.

”Inkluderande människosyn”

Detta jämförs sedan mot S-topparnas sida som beskrivs vara en ”god kraft i samhället”. Deras målsättning är att se till att kyrkan ska ha en fortsatt inkluderande människosyn.

Ska fortsätta vara en öppen kyrka där alla är välkomna.

Ska vara en stark kraft för solidaritet och mot förtryck, för ett hållbart klimat och en inkluderande människosyn.

Ska vara ledande i den gröna omställningen.

LÄS ÄVEN: Socialdemokrater upprörda över SD:s valfilm: ”Aggressiv film”