Med anledning av den bestialiska massakern på Nya Zeeland där gärningsmannen beskrev sig som en “ekofascist” valde statsministern att understryka att man “måste hålla koll på högerrörelsen”.

På fredagseftermiddagen bjöd statsminister Stefan Löfven in till presskonferens för att kommentera terrordådet på Nya Zeeland som en attack mot det öppna samhället och en attack mot demokratin. Löfven förtydligade även att Sverige står sida vid sida med Nya Zeeland, rapporterar SVT.

LÄS ÄVEN: 49 döda i livestreamad attack mot moské i Nya Zeeland

Ge bort Samnytt PLUS i julklapp! 🎄🎅

Överraska någon med en prenumeration på Samnytt Plus. Den perfekta julklappen för den som värdesätter ocensurerad journalistik.
Ge bort en prenumeration

Under fredagens presskonferens fick statsministern frågan hur han såg på Säkerhetspolisens årsrapport för 2018, i vilken det framkommer att en främlingsfientlig och radikalnationalistisk idéströmning ökar i samhället. I sitt svar valde Löfven att klumpa ihop nationalistisk extremism, vit makt och “högerrörelsen”.

– Vit makt, högerrörelsen och nationalistisk extremism finns där. Därför måste vi ha koll på alla dessa grupper, underströk han.

Förstärkt övervakning
Löfven ska se till att hålla koll på grupperna genom att bland annat förbättra den tekniska kompetensen inom myndigheterna.

– Vi ser till att polis och säkerhetspolis får bättre verktyg med både datalagring, signalspaning och dataläsning, berättade Löfven.

Årsrapporten
I rapporten som Klas Friberg, chef för Säpo, presenterade har man listat sju hot mot Sverige under kommande år. Tre av de sju hoten har på ett eller annat sätt att göra med så kallad informationspåverkan, vilket kan uppfattas som att Säpo ser opinionsbildning och journalistik som ett tre gånger så allvarligt hot mot staten än terrorism.

LÄS ÄVEN: Säpo riktar sig mot politisk opposition – gränsen mellan bevakningsobjekt och aktörer utanför myndighetens uppdrag ”kan suddas ut”

I sociala medier är det flera som har reagerat på nedanstående uttalande från Säpo som även finns i rapporten. Det beskrivs som märkligt och många vill att Säpo ska klargöra vad man menar.