I ett inslag på onsdagen larmar Sveriges Radio om att ytterligare en ny covidvariant finns i Sverige och att detta betyder att man nu måste ta fler doser av de kontroversiella vaccinen. Samtidigt konstaterar man att varianten endast ger milda symptom.

Den nya varianten EG.5, även kallad Eris, klassades nyligen som ”intressant” av Världshälsoorganisationen WHO och har hittills påträffats i 51 länder. Den är för tillfället vanligast förekommande i Kina och USA, och i Sverige finns ett 30-tal bekräftade fall.

Eris är en ny undervariant av omikronvarianten och då det verkar ge en mild sjukdom hos de flesta överväger Folkhälsomyndigheten i nuläget inte några nya restriktioner.

LÄS ÄVEN: WHO: Ny variant av coronaviruset klassas som ”intressant”

Enligt statsradion uppmanas nu flera grupper att ta påfyllnadsdoser av vaccin. Man har talat med Erik Backhaus, överläkare på Skaraborgs sjukhus, som säger att för dem som inte har tagit någon dos vaccin alls alternativt inte några påfyllnadsdoser kan covid fortfarande vara en potentiellt allvarlig sjukdom.

Backhaus uppmanar alla att följa vaccinationsråden och speciellt de över 50 tycker han borde ta påfyllnadsdoser till hösten.

– Det kommer nya varianter som är lite smittsammare än dom föregående, samtidigt finns det just nu ingen misstanke om att dom är mer aggressiva, säger Backhaus till SR.

Nya vaccin

Samtidigt meddelar läkemedelsjättarna Pfizer, Moderna och Novavax att man har tre uppdaterade vaccin som påstås ge ett bättre skydd mot Eris.

Den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC uppger att de uppdaterade vaccinen ska rullas ut i USA under den tredje eller fjärde veckan i september.

LÄS ÄVEN: Domstol ifrågasätter AstraZenecas information om vaccinbiverkningar

I ett mejl till Life Science Sweden uppger Folkhälsomyndigheten att de uppdaterade vaccinen kommer att användas även i Sverige, men när de första leveranserna sker är ännu oklart.

Enligt Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet, är de tidigare vaccinerna inte helt effektiva när det gäller skydd mot infektion av omikron och dess undervarianter, men de ska ändå skydda bra mot allvarlig sjukdom.