På fettisdagen lanserar statstelevisionen en kampanj för att ingjuta skuldkänslor hos semmelkonsumenter om påstådd klimatpåverkan. Enligt den skattefinansierade Public service-aktören utgör traditionen med bakelsen nämligen ett hot mot jorden med 0,3 kg CO2-utsläpp per semla.

Varje år äter folk i Sverige omkring 40 miljoner semlor och hela sex miljoner semlor enbart på fettisdagen, enligt nättidningen Mitt kök.

LÄS ÄVEN: Statstelevisionen i fake news-offensiv: Greta Thunberg talade inför tomma stolar på ”klimatmötet”

Statstelevisionen uppmärksammar traditionen genom ett videoklipp där man man hoppar mellan bilder på semlor och vältrafikerade bilvägar. De presenterar en uträkning rörande antalet konsumerade semlor i landet som visar att traditionen innebär 12 000 ton utsläppta gaser.

För att för förenkla sitt budskap och ingjuta förtvivlan framför statstelevisionen att traditionen är lika med 2 500 bilar som kör runt varje år.

Statstelevisionen: ”Därför ska du inte dammsuga”

I början av månaden hamnade statstelevisionen i hetluften efter att ha publicerat en artikel rörande det ansträngda elnätet. Svenska folket blev skolade med rubriken, ”därför ska du inte dammsuga de närmaste dagarna” för att rädda landet från total elkollaps.

Efter kritik från läsare ändrade SVT rubriken till, ”därför kan det vara smart att inte dammsuga de närmaste dagarna”.

LÄS ÄVEN: Statstelevisionen uppmanar att inte använda dammsugaren – för att undvika elkollaps