T.v. Grete Thunberg talar inför tomma stolar på klimattoppmötet i Polen. Foto: SVT

Statstelevisionen i fake news-offensiv: Greta Thunberg talade inför tomma stolar på ”klimatmötet”

Den som klimatexpert omnämnda Greta Thunberg har den senaste tiden uppmärksammats stort i media. I december valde SVT att direktsända när ”klimatmötets unga superstjärna” talade inför vad som sades vara världens församlade ledare. Det svensk statstelevision utelämnade var att Greta talade inför tomma stolar, något som bloggaren Henrik Alexandersson var först med att uppmärksamma.

Den 13 december deltog 15-åriga Greta Thunberg i FN:s klimatmöte i Katowice i Polen. I samband med mötet skrev SVT följande på sin nyhetssida: ”Hon har utsetts till en av världens mäktigaste tonåringar. I Katowice är 15-åriga Greta Thunberg från Sverige en superstjärna.”

I både gammelmedia och sociala medier har Thunbergs deltagande i mötet uppmärksammats, hyllats och beskrivits som en succé.

LÄS ÄVEN: Malena Ernmans 15-åriga dotter – nästa talare på TED Talks

SVT målade upp bilden av full fart och stor uppmärksamhet kring Thunbergs närvaro i Polen.

”Hon har talat inför FN:s generalsekreterare, blivit intervjuad av CNN, haft möte med politikern och miljöaktivisten Al Gore och nu ska hon hålla tal igen, som representant för civilsamhället. I publiken sitter bland andra Sveriges klimatminister Isabella Lövin (MP).”

LÄS ÄVEN: Kyrka twittrade att Greta Thunberg var Jesus efterträdare – lämnar Twitter efter kritik

Hur såg det ut?
Vad SVT helt och hållet utelämnade i sin rapportering är att ”klimatmötets unga superstjärna” talade inför tomma stolar. Det framgår av nedanstående bilder från ett annat inslag som SVT gjorde vid samma tillfälle.


Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.