svt-foi

Foto: Holger.Ellgaard, CC BY-SA 3.0 / Faksimil Facebook

Inrikes

Statstelevisionen varnar för högerextremism på nätet

Publicerad 7/26/2021
Annons

I söndagens SVT Rapport larmar statstelevisionen om att ju fler vad man betecknar som högerextrema stängs av från de stora plattformarna, desto fler blir de alternativa sajterna. Och på dessa påstås högerextremismen flöda.

Uppgifterna statstelevisionen återger kommer från Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, där man på uppdrag av EU-kommissionen kartlagt ”våldsbejakande högerextremism” på nätet. I inslaget har man intervjuat Lisa Kaati som Samnytt granskat tidigare där det bland annat framkom att hon sprider vänsterextrema budskap och är gift med en förespråkare av sharia.

Enligt Kaati finns det en möjlighet att man radikaliseras ifall man besöker sajterna som man hemlighåller namnen på. Kaati påstår även att det på många av sajterna i fråga har växt fram en kultur av glorifiering av högerextrema personer som utfört terrordåd. Ytterligare ett problem som hon ser det är att de nya sajterna är så många att myndigheter som FOI knappt hinner med.

Faksimil SVT

FOI studerade Samnytts läsare

I en djupare granskning av FOI som Samnytt publicerade i oktober 2019 framkom att myndigheten har kopplingar till den politiska vänstern och asylaktivistiska grupper.

FOI och Kaati har tidigare också studerat Samnytts läsare genom att registrera vad som skrivs i kommentarsfälten. Resultatet av detta blev att man föreslog riktade åtgärder mot människor som anses ha en ”fördomsfull personlighet”.

LÄS MER: Vänsterradikala bakom FOI:s forskning om nationalistiska miljöer och hat mot journalister

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
788Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons