Det var igår som statstelevisionen i ett reportage med en underförstådd kritik mot Transportstyrelsens beslut att stoppa flyg från Iran berättade om en svensk familj som vill hem till Stockholm. Samhällsnytt kan avslöja att familjen saknas i den svenska folkbokföringen. Efter våra frågor har statstelevisionen ändrat sin artikel.

I den ursprungliga versionen av nyheten som sparats genom arkivtjänsten web.archive framgår att den svenska namngivna familjen som består av Keymar Tatar, Asal Raoufi samt deras 14-åriga dotter skulle hem till Stockholm i slutet av februari. Men de är strandsatta i Iran utan någon möjlighet att ta sig till Sverige.

– Om situationen är så allvarlig i Iran och man inte anser myndigheterna här vara trovärdiga, borde Sverige ta ännu större ansvar med att få hem sina medborgare som befinner sig i det här, uppger Keymar Tatar till statstelevisionen och menar att det är svenska ambassaden som ska bistå hans familj med resan.

Att döma av kommentarer i sociala medier får många läsare intryck av att familjen befann sig på en kortare semesterresa. Men när Samhällsnytt kontaktar Skatteverket, visar det sig att varken Keymar Tatar eller Asaf Raoufi finns folkbokförda i Sverige.

Enligt myndighetens kundtjänst ska även de svenska medborgare som flyttat utomlands och numera är utskrivna från Sverige finnas kvar – om de någonsin har fått ett svenskt personnummer. En annan möjlighet skulle vara att personerna har skyddad identitet – men då är det osannolikt att de skulle ställa upp på en intervju med SVT med bild.

Samhällsnytt har kontaktat journalisten som gjort reportaget, Gilda Hamidi-Nia, och ansvarig utgivare för SVT Nyheter. I eftermiddags fick vi ett svar – från SVTs nyhetschef Michael Kucera. I mejlsvaret uppgavs det följande kort:

I den nya versionen av artikeln uppges numera att familjen ”bor sedan några år tillbaka i Iran, men är svenska medborgare och vill nu flytta tillbaka till Sverige.”  Det uppges inte varför de vill göra det just nu eller varför statstelevisionen har valt att kalla denna process att ”flyga hem” om paret nu är bosatt i Iran. I den nya versionen av artikeln har man tagit bort videointervjun med paret.

En fotnot har även lagts till:

Enligt Skatteverkets kundtjänst ska man som svensk medborgare finnas kvar i folkbokföringen. Under dagen sökte vi SVT med flera följdfrågor – bland annat om paret har någon anknytning till Sverige överhuvudtaget. Nyhetschefen Michael Kucera uppgav på telefon till oss att han ”sitter olämpligt” och vi får ringa imorgon, varpå han avslutade samtalet.

Under artikeln som uppdaterades efter våra frågor fortsätter statstelevisionens brasklapp i vilken man slår fast att SVT står för kvalitetsjournalistik att stå kvar:

Tycker du denna granskning av statstelevisionen var intressant och viktig?

Glöm då inte att vi är beroende av våra läsare stöd så att vi kan fortsätta granska gammelmedia!

Klicka HÄR för att se hur du kan donera till tidningen – eller skicka en donation genom formuläret nedan: