Under statsminister Stefan Löfvens sommartal på Runö i Åkersberga aviserade han sin avgång. Löfven ämnar lämna posten som partiledare formellt i och med partikongressen i november.

Den socialdemokratiska partiledningen uppges ha informerats i förväg om beslutet. Ett extra partistyrelsemöte har bokats in i dag klockan 15.00.

– Det här beslutet har mognat fram under en tid. Jag har varit partiordförande under tio års tid, statsminister under sju. Det har varit fantastiska år. Men allt har ett slut, säger Löfven.

Socialdemokraterna kommer att utse en ny partiledare under partiets kongress den 3-7 november. Efter kongressen i november kommer sedermera riksdagen ta ställning till om hans efterträdare även får riksdagens stöd som ny statsminister, skriver Expressen

LÄS ÄVEN: Stefan Löfven vägrar svara om frånvaro vid polisbegravning

Har länge dragits med lågt förtroende

– I nästa års valrörelse kommer Socialdemokraterna ledas av någon annan än mig, bekräftar Löfven.

Löfven utsågs till partiledare för Socialdemokraterna den 27 januari 2012 och blev efter valet 2014 landets statsminister. Efter riksdagsvalet 2018 entledigades han som statsminister på grund av för svagt stöd i riksdagen.

Efter mycket om och men återkom Löfven dock som statsminister för en andra mandatperiod. Den 21 juni i år fälldes statsministern och hans regering vid en misstroendeomröstning i riksdagen. Detta gjorde Stefan Löfven till den första statsminister i Sveriges historia som fällts av en misstroendeomröstning. 

LÄS ÄVEN: Stefan Löfven: Trösta era barn: ”Ni kommer inte mördas inom kort”