Före detta statsminister Stefan Löfven (S) har rekryterats av generalsekreterare António Guterres för ett uppdrag som rådgivare åt FN.

Det var i ett inlägg på statsminister Magdalena Anderssons (S) Twitterkonto nyheten om Stefan Löfvens nya uppdrag förmedlades.

António Guterres har tidigare presenterat rapporten Our Common Agenda om framtidens globala samarbete och Löfven har nu tackat ja till att leda en högnivåpanel som tar sin utgångspunkt i FN-rapporten. Denna kommer han att leda tillsammans med Ellen Johnson Sirleaf, tidigare president i Liberia.

Panelen består av fem till sju personer och har som uppdrag att identifiera globala ödesfrågor samt presentera förslag på hur dessa ska hanteras. Resultatet av arbetet ska presenteras i september 2023 i samband med en FN-konferens.

I samband med att Löfven meddelade sin avgång i fjol fick han frågan av Tobias Andersson (SD) hur han trodde att givmildheten med svenska folkets skattepengar kan han påverkat ett potentiellt framtida toppjobb i någon av organisationerna som fått finansiellt stöd, en fråga som gjorde den före detta statsministern uppenbart förnärmad.

”Jag visste att frågan jag ställde skulle aktualiseras i efterhand men inte ens jag trodde att det skulle gå så fort”, twittrar Andersson.