Kameraövervakning som kompletteras med skottdetektorer finns redan sedan tidigare i bland annat det så kallade Järvaområdet i Stockholm och Malmö. Nu vill polisen även förse Stockholms kriminellt belastade södra förorter med samma teknik.

Skärholmen, Bredäng, Sätra och Vårberg. Snart kan samtliga fyra centrum få skottdetektorer uppsatta. Kommunpolis Christian Peyre tror att tekniken kan hjälpa stävja utvecklingen i området.

– Idag när folk anmäler en smäll kan det vara svårt att veta vad det är. Det kan vara en banger, nån annan smällare, eller en knall från en motorcykel. Vi måste såklart alltid betrakta det som brott, men har vi kompletterande uppgifter från en skottdetektor skulle det ge oss ett mycket bättre utredningsläge, säger Peyre till StockholmDirekt.

I dagsläget är dock det juridiska läget oklart, vem som äger det inspelade materialet. Sedan tillkommer integritetsaspekten samt kostnaderna.

Fram tills man rett ut frågorna fortsätter satsningen på övervakningskameror. Sedan årsskiftet behöver polisen inget speciellt tillstånd för att sätta upp fler sådana.

I Skärholmen har man som ambition att samtliga fyra torg ska kameraövervakas i år. När dessa sedan väl är uppe är det desto enklare att komplettera med skottdetektorerna.