I fjol gick debatten hög kring en restaurang vid välbärgade Hornsbergs strand i Stockholm. Boende i området har betalat dyrt för att slippa mångkulturellt stök men fick i och med restaurang Midan, och större folksamlingar på sommaren, allt annat än den rofyllda tillvaro de tänkt sig. Stöket i området har fortsatt och nu sätter staden in åtgärder.

Det var när bostadsrättsföreningen som hyr ut lokalen till Midan ville säga upp kontraktet konflikten blev en stor och omtalad nyhet. Skälen man hänvisade till var att restaurangen, med en väldigt mångkulturell kundkrets, orsakar störande ljud nattetid och matsnusk på gatan utanför.

När föreningen försökte få till en lösning genom att erbjuda restaurangen att få vara kvar förutsatt att de kortade öppettiderna och avsade sig en del av lokalen, sa Midan nej.

I början av maj kom utslaget i Stockholms tingsrätt – restaurangen får vara kvar. Sedan dess har stöket i området fortsatt.

Gängkriminella

För ett par dagar sen rapporterades att gängkriminella med svans som haft Hornsbergs strand som favoritställe nu flyttat till Tanto. Då misstänkte man att de riktade insatserna kan ha spelat in.

– Kanske börjar det ge effekt, säger Peter Enell, kommunpolis på Norrmalm, till Mitt i.

– Man ska visa upp sina muskelbilar, kör på gågator, parkerar lite som helst och gasar på aggressivt. Det är många som har störts av det, så nu har vi haft ganska mycket poliser i insatser här vid Hornsberg, just mot de här trafiköverträdelserna. Kanske börjar det ge effekt, säger Enell.

Enligt polisen känner man igen många från kriminella nätverk i förorterna.

Trafikhinder men inga vakter

Efter möten mellan Kungsholmens stadsdelsförvaltning, kommunpolis, grannar och lokala företagare har trafikkontoret beslutat att placera ut fler så kallade betonglejon och andra slags trafikhinder på Hornsbergs strand för att få bort stöket. Man ökar även städningen i området.

Några patrullerande ordningsvakter som boende i området efterlyst blir det dock inte.

– Vi arbetar från stadens sida för att få ordningsvakter till Hornsbergs strand och vi har därför skickat in en ansökan för att få ett sådant tillstånd. Juridiken har dock hittills satt stopp för ordningsvakter men vi för en har dialog med polisen om att lösa frågan. De boende efterfrågar ordningsvakter och vi vet att de spelar en viktig roll för att öka tryggheten, säger Erik Slottner (KD), trygghetsborgarråd, till Mitt i.