Polisen i Stockholm får ta emot hån och spydiga kommentarer i sociala medier sedan de lurats att tro att en replika är ett riktigt vapen. James Llull, på det spanska företaget Denix som tillverkat replikan, förvånas över att någon kan tro att deras replikor är äkta. – Avtryckarens och hanens funktioner är bara simulerade, säger han till Samhällsnytt.
”Ännu ett illegalt vapen borta från gatan. Det här vapnet lämnades in på polisstationen i Botkyrka under den vapenamnesti som nu råder.”
Så skriver Stockholmspolisen i ett inlägg som publiceras på myndighetens officiella Instagramkonto under måndagseftermiddagen. I inlägget finns en bild på ett vapenliknande föremål som ligger på ett bord.
Problemet? Det är inte ett riktigt vapen. Det är en replika tillverkad av det spanska företaget Denix som polisen fått tag på.
På sidan av vapnet kan man tydligt läsa ordet ”modelguns” skrivet med versaler. Företagsnamnet ”Denix” och att replikan är tillverkad i Menorca i Spanien framgår även det av den ingraverade texten.
Förvåning
James Llull är export manager på Denix. Han förvånas över att någon lyckats blanda ihop en av företagets replikor med ett riktigt vapen.
– De är verklighetstrogna till utseendet såklart men inte funktionaliteten, säger han till Samhällsnytt.
Han förklarar att om man ser en replika från Denix på avstånd så är det lätt att tro att det är ett äkta vapen. Men så snart man får studera det lite närmare så ser man tydligt att det är en replika.
– Innan du håller replikan i handen så kan du inte avgöra om det är äkta eller inte, säger Llull.
Men om jag håller det i handen, kan jag då se att det är en replika?
– Ja, ja, ja. Direkt!
– Avtryckarens och hanens funktioner är bara simulerade.
Att vapnet inte är äkta kan man även upptäcka på materialet.
– Replikorna görs inte i stål utan i Zamak. Det är en legering mellan zink och aluminium, en mjuk metall som gör det omöjligt att använda dem som vapen, förklarar Llull.
James Llull berättar också att företagsnamnet och ”Made in Spain” präglas på replikorna. Anledningen är att man vill skilja ut sig från företag i Kina och Asien som är i samma bransch.
Amnesti ifrågasätts
Att polisen inte insett att vapnet är en replika är något som många gör sig lustiga över.
”Det där är en bild på en leksak”, skriver en person. ”Skämtar ni eller? Står ju tillomed ’model gun’ på den”, kommenterar en annan.
Många ifrågasätter också den vapenamnesti som trädde i kraft 1 februari och som gäller fram till sista april. De tror helt enkelt inte att en sådan amnesti har någon effekt.
”Det är ett leksaksvapen! Det står till och med i texten på sidan av leksaken ni har fotat. Dessutom står det att leksaken är gjord i Spanien. Skojar ni eller försöker ni faktiskt förleda folk att tro att kriminella lämnar in sina vapen? Zoom a in på bilden och läs själva !” skriver en man som kommentar till polisens Instagraminlägg.
”Vilken jäkla propaganda. Ni har fått in en LEKSAK”, skriver en annan.
Polisens vapenkunskap ifrågasätts också och många tycker det är pinsamt att bilden får ligga kvar med påståendet om att det är ett ”illegalt vapen” när det i själva verket är en replika.
Kan ”sprida skräck”
Samhällsnytt har gjort flera försök att nå Stockholmspolisen för en kommentar till bilden och påståendet om att det är ett illegalt vapen som syns på den. Vi har inte fått tag på någon som kan eller vill uttala sig om händelsen.
I ett nytt inlägg på Instagram skriver polisen:
”Det är fullt möjligt att vi kan få in vapen som är replikor. Sådana kan användas i kriminella miljöer för att sprida skräck i den som får vapnet riktat mot sig. Licensfria replikor kommer inte att räknas in i statistiken över inlämnade vapen.”
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.