stojberg-revansch-feature

Facebook/Arkiv

Utrikes

Stöjberg tillbaka i Folketinget – 10 månader efter hon sparkades ut

Publicerad 11/3/2022
Annons

Inger Stöjberg är tillbaka i danska Folketinget – drygt tio månader efter att hon sparkats ut därifrån för sitt beslut att stoppa barnäktenskap bland asylsökande. Hennes nya parti Danmarksdemokraterna får 8,1 procent och tar 14 mandat i det danska valet.

Det var strax före julhelgen förra året som Stöjberg under nesliga former tvingades lämna sin plats i Folketinget sedan de övriga partierna med stor majoritet röstat bort henne.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Stoppade barnäktenskap i Danmark – nu sparkas Stöjberg ut ur Folketinget

Bakgrunden var att hon en vecka tidigare dömts till 60 dagars ovillkorligt fängelse i en riksrättsprocess för sitt påbud i februari 2016, då hon var invandrarminister, om att skilja minderåriga asylsökande flickor från deras män.

LÄS ÄVEN: Dansk ex-minister döms till fängelse för att ha stoppat barnäktenskap

Domen var även kulmen på ett politiskt drama i Venstre – Stöjbergs tidigare parti. Det var de som slängde det tidigare statsrådet under bussen och till och med tog initiativ till riksrättsprocessen.

Nytt parti

För såväl statsminister Mette Frederiksen (S) som oppositionspartiet Venstre kunde det till en början se ut som att de gjort sig av med en färgstark rival.

Men processen mot Stöjberg splittrade Venstre. Tidigare statsministern och den politiske vilden Lars Lökke Rasmussen, som nu leder nybildade Moderaterne, gav tillsammans med flera andra V-politiker sitt stöd till den tidigare ministern.

Och medan Stöjberg avtjänade sitt fängelsestraff, med fotboja i hemmet i Hadsund på Nordjylland, planerade hon sin politiska framtid.

I juni i år, nyligen utsläppt från fångenskapen, presenterade hon ett nytt parti: Danmarksdemokraterna. Driven av Stöjbergs popularitet på Jylland har partiet på kort tid vuxit i opinionsmätningarna och skapat osäkerhet för såväl regeringen som oppositionen.

LÄS ÄVEN: Inger Stöjbergs nya parti: Danmarksdemokraterna

Mette Frederiksen, vars hemstad är den nordjyska ”huvudstaden” Ålborg, har de senaste veckorna frekvent kampanjat i hemstaden i försök att avvärja ett befarat väljartapp till Stöjberg.

Stöjbergs come back

Det har aldrig varit tal om huruvida Stöjberg skulle lyckas ta sig in i Folketinget igen, utan om hur många mandat hon skulle ta. Efter tisdagens val står det klart att Stöjbergs danmarksdemokrater får 8,1 procent av rösterna, vilket räcker till fjorton mandat.

Danmarksdemokraterna blir därmed det femte största av de tolv partier, plus företrädare från Färöarna och Grönland, som de kommande fyra åren ska samsas i Folketinget.

Det återstår att se vilka partier Stöjberg kan samarbeta med, och om det går att få inflytande över regeringens politik. Men en sak är i alla fall säker: Inger Stöjberg har fått sin revansch.

LÄS ÄVEN: Mette Frederiksen vinnare trots högervind i danska valet

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
842Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons